USA znepokojujú represie voči čínskym moslimom, zvažujú sankcie

Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo hlboké znepokojenie nad zhoršujúcimi sa represiami voči moslimom v čínskom autonómnom regióne Sin-ťiang.

12.09.2018 07:22
moslimovia, čína Foto: ,
Moslimské ženy počas sviatku Eid al-Adha v meste Kunming v čínskej provincii Yunnan.
debata (20)

Rezort diplomacie USA v tejto súvislosti zvažuje aj možnosť uvalenia sankcií voči čínskym predstaviteľom zodpovedným za porušovanie ľudských práv, informovala agentúra Reuters.

„Veľmi nás trápia stupňujúce sa represie, nielen voči Ujgurom, ale aj voči Kazachom a ďalším moslimom v tomto čínskom regióne,“ povedala na utorkovom brífingu hovorkyňa Štátneho departmentu Heather Nauertová. O prípadnom uvalení sankcií zatiaľ špekulovať odmietla.

Priznala však, že ministerstvo dostalo koncom augusta list od skupiny republikánskych i demokratických členov amerického Kongresu, ktorí vyzývajú šéfa diplomacie Mikea Pompea na uvalenie sankcií na čínskych činiteľov zodpovedných za represie. Kongresmani v tejto súvislosti spomenuli šéfa komunistov v Sin-ťiangu Čchen Čchüan-kua, ktorý je súčasne členom užšieho vedenia Komunistickej strany Číny.

Dva milióny Ujgurov

Podľa zdrojov z amerického Kongresu sa zvažujú aj sankcie voči čínskym spoločnostiam, ktoré sa podieľali na budovaní detenčných táborov v Sin-ťiangu a vytváraní systémov na monitorovanie Ujgurov.

Výbor OSN pre boj s rasovou diskrimináciou v auguste uviedol, že má dôveryhodné správy o masovom zadržiavaní zhruba jedného milióna etnických Ujgurov, ktorých nezákonne sústredili „politických táboroch za účelom indoktrinácie“. Podľa odhadov sa môžu v takýchto táboroch v Sin-ťiangu nachádzať až dva milióny Ujgurov a príslušníkov ďalších moslimských menšín.

Prípadné americké sankcie voči čínskym predstaviteľom by mohli byť uvalené na základe takzvaného globálneho Magnitského zákona, ktorý umožňuje americkej administratíve postihovať osoby a inštitúcie zodpovedné za vážne porušovanie ľudských práv kdekoľvek vo svete. Zaradenie na sankčný zoznam znamená zmrazenie majetku v americkej jurisdikcii a zákaz obchodných aktivít s občanmi USA.

Podľa zdrojov z americkej vlády a Kongresu je však prípadné uvalenie sankcií na čínskych činiteľov a spoločnosti zatiaľ len vo fáze diskusií a takýto krok zatiaľ bezprostredne nehrozí.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #menšiny #Ujgurovia