Sedlecká odhaľuje škandály na Ukrajine, vliezli jej do mobilu

Na Ukrajine došlo k vážnemu zásahu štátu do slobodnej žurnalistiky, Západ reagoval s veľkým znepokojením.

12.09.2018 10:00
Natalia Sedlecká
Natalia Sedlecká
debata (66)

Generálny prokurátor Jurij Lucenko požiadal súd, aby mu sprístupnil citlivé dáta z mobilu hviezdnej investigatívnej televíznej reportérky. Ten mu vyhovel, a tak sa môže hrabať v telekomunikačných záznamoch Natalie Sedleckej. Nevôľu nad týmto postupom vyjadrili USA aj EÚ, pridali sa tiež novinárske organizácie.

Aféra vypukla, keď si prokuratúra predvolala Sedleckú na výsluch. „Bolo to ešte v decembri 2017,“ pripomenul server Focus. Chceli od nej, aby prezradila, či a kedy navštívila Národný protikorupčný úrad. Odmietla čokoľvek povedať – poukázala na právo zachovať tajomstvo o svojich zdrojoch.

V súvislosti so škandálmi, ktoré odkryla spolu s kolegami, je celkom možné, že je cieľom je zastrašiť informátorov s tým, že ich totožnosť by sa mohla odhaliť.
server Ľudské práva na Ukrajine

Lucenko to nevzdal a teraz uspel na súde so žiadosťou, aby telekomunikačný operátor sprístupnil všetky požadované údaje z mobilu Sedleckej za 17 mesiacov; vrátane údajov, kde a kedy sa s telefónom nachádzala. „Konkrétne ide o obdobie od júla 2016 do novembra 2017,“ uviedol server TSN.

Šéf prokuratúry potom zvolil zvláštny postup. „Krátko pred polnocou mi telefonovala jeho hovorkyňa Larisa Sagranová, že Lucenko ma pozýva na stretnutie bez kamier,“ napísala Sedlecká na Facebooku. Chcel jej objasniť, prečo potreboval dáta. Odmietla s vysvetlením, že je proti takýmto zákulisným debatám. Ponúkla Lucenkovi, aby prišiel do televízneho štúdia, ale doteraz nereagoval. Primárny dôvod generálnej prokuratúry je však aj tak známy. Podozrieva šéfa protikorupčného úradu Arťoma Sytnyka z vyzradenia dôležitých informácií. Sedleckej mal údajne vyzradiť zistenia o kauze jedného prokurátora. „Ide o Konstantyna Kulika, ktorý sa vraj nezákonne obohatil o dva milióny hrivien,“ poznamenal portál Kyiv Post. V prepočte by išlo o 61-tisíc eur.

Kauza získania citlivých dát Sedleckej je zvlášť závažná preto, že nejde o začiatočníčku v žurnalistike, ale o šéfredaktorku investigatívnej relácie, ktorú robí už štyri roky. Vysiela sa na televíznom kanáli UTV-1 v koprodukcii so stanicou Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (anglická skratka je RFE/RL). Mimochodom, Sedlecká so svojim tímom zverejnila aj reportáž o podozrivo drahom výlete Lucenka – za rodinnú dovolenku v luxusnom hoteli na Seychelských ostrovoch zaplatil v prepočte až 50-tisíc eur.

Sedlecká nevylučuje, že analýza dát z mobilnej komunikácie môže mať širší rozmer, ako je len spájanie jej mena s podozrením z úniku informácií od Sytnyka. Podľa servera Ľudské práva na Ukrajine upozornila, že počas spomínaných 17 mesiacov odvysielala reportáže, ktoré nepríjemne vyzneli pre prezidenta Petra Porošenka, viacerých ministrov a expremiérku Juliju Tymošenkovú. „V súvislosti so škandálmi, ktoré odkryla spolu s kolegami, je celkom možné, že je cieľom je zastrašiť informátorov s tým, že ich totožnosť by sa mohla odhaliť,“ zdôraznil zmienený portál.

Stanica RFE/RL je zdesená z toho, o čo Lucenko požiadal súd, a že ten mu vyšiel v ústrety: „Je to v protiklade so záväzkom Ukrajiny chrániť slobodu médií.“ Americká ambasáda varovala, že to môže mať doslova mrazivý dosah na slobodu tlače a protikorupčné úsilie na Ukrajine. „Znepokojuje nás rozhodnutie súdu, týkajúce sa investigatívnej reportérky Sedleckej. Ukrajinské úrady by mali podporovať nezávislú žurnalistiku,“ napísalo veľvyslanectvo USA v Kyjeve na twitteri.

Obavy vyslovila aj Európska komisia: „Žiadne rozhodnutie by nemalo porušiť základné slobody médií, ako je ochrana zdrojov žurnalistov,“ citovala RFE/RF Maju Kocijancicovú, hovorkyňu šéfky diplomacie EÚ Federiky Mogheriniovej.

Na obranu práv Sedleckej vystúpil aj Harlem Désir, predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorý má v agende slobodu médií: „Investigatívna žurnalistika zohráva základnú úlohu strážneho psa v spoločnosti a žurnalisti musia byť schopní chrániť svoje zdroje.“ Porovnateľné slová použil aj George Foulkes, spravodajca Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktorý sa venuje ochrane žurnalistov. S podobným tónom sa pridali aj novinárske organizácie nielen na Ukrajine, ale aj v zahraničí.

Mimochodom, Sytnyk podľa ukrajinských médií v podstate nevylúčil, že kroky Lucenka proti Sedleckej môžu byť dokonca až také účelové, že to celé môže viesť k čistkám na najvyšších miestach protikorupčného úradu. V budúcom roku sa totiž uskutočnia prezidentské aj parlamentné voľby a viacerí politici alebo na nich napojení oligarchovia by sa mohli snažiť potopiť trestné stíhania takzvaných veľkých rýb, respektíve zabrániť samotnému začatiu vyšetrovania.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #žurnalistika #Jurij Lucenko #Ukrajina #Natalia Sedlecká