Nemci do Afganistanu vrátili už 16. lietadlo s migrantmi, v krajine tečie krv

Deportačné lietadlo z Nemecka s 20 neúspešnými afganskými žiadateľmi o azyl pristálo v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času na letisku v Kábule, píše agentúra DPA.

12.09.2018 08:48 , aktualizované: 09:11
debata (10)

Od decembra 2016 ide v poradí už o 16. hromadný deportačný let z Nemecka. Vrátane tohto najnovšieho tak Nemecko doposiaľ späť do Afganistanu poslalo dovedna 369 mužov.

Krátko po skupinovej deportácii zo začiatku júla, keď z Nemecka vyhostili 69 ľudí, spáchal jeden z nich po príchode do Afganistanu samovraždu. Dvadsaťtriročný mladík žil pred deportáciou do Kábulu v Nemecku osem rokov.

Kritici majú voči týmto deportáciám námietky, pretože Afganistan je podľa ich slov stále nebezpečný. V krajine sú totiž stále aktívne radikálne hnutie Taliban a teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Počet obetí atentátu v Nangarháre stúpol na 68

Iba v tomto týždni sa odohral veľký bombový útok v provincii Nangarhár, ktorý si vyžiadal životy najmenej 68 ľudí. Informovali o tom v stredu miestne úrady, podľa ktorých zranenia utrpelo 165 ľudí.

K samovražednému atentátu došlo v utorok v meste Džalálábád. Samovražedný útočník sa vyhodil do vzduchu uprostred skupiny ľudí protestujúcich voči miestnemu policajnému šéfovi.

Tento útok sa zaradil k najtragickejším za posledné mesiace, konštatovala agentúra Reuters. Afganská polícia pritom varovala pred útokmi na podobné zhromaždenia, i keď v súvislosti s kampaňou pred parlamentnými voľbami vypísanými na október.

Fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré ovláda časti Afganistanu, zodpovednosť za utorkový útok v provincii Nangarhár odmietlo. Neprihlásila sa k nemu ani žiadna iná organizácia. Agentúra AP však poznamenala, že povstalci Talibanu a extrémistickej organizácie Islamský štát sú aktívni práve na východe Afganistane, osobitne v provincii Nangarhár.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Nemecko #migranti #deportácie