Británia odmietla komentovať Putinovu výzvu k podozrivým v kauze Skripaľ

Londýnska metropolitná polícia v stredu odmietla komentovať vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že ruská strana našla oboch mužov podozrievaných Londýnom v kauze Skripaľ. Scotland Yard o komentár Putinovho vyhlásenia požiadala agentúra RIA Novosti.

12.09.2018 09:27 , aktualizované: 15:46
putin Foto: ,
Vladimir Putin počas konferencie vo Vladivostoku.
debata (278)

Putin: Moskva pozná Rusov z kauzy Skripaľ

Dvoch Rusov, ktorých britskí vyšetrovatelia označili za páchateľov marcového útoku na exagenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, ruské úrady poznajú, sú to civilisti a nie sú to žiadni zločinci. Na tlačovej konferencii vo Vladivostoku to povedal ruský prezident Vladimir Putin. Dúfa, že obaja muži sami s novinármi prehovoria.

Londýn za páchateľa útoku na Skripaľovcov označil údajných agentov ruskej vojenskej rozviedky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

„Samozrejme sme sa na to pozreli, čo je to za ľudí, a vieme, kto to je. Našli sme ich,“ povedal Putin novinárom. „Uisťujem vás, že nič zvláštneho alebo kriminálneho v tom nie je,“ dodal.

Ruský prezident na diaľku oboch údajných atentátnikov vyzval, aby predstúpili pred novinárov. „Chcem sa na nich obrátiť, aby nás dnes počuli. Nech sa niekam dostavia, predstúpia pred médiá. Dúfam, že tak spravia a sami o sebe prehovoria,“ vyhlásil Putin.

Jeden z dvoch Rusov údajne na budúci týždeň skutočne prelomí mlčanie. Informovala o tom ruská štátna televízia Rossija 24.

Skripaľ a jeho dcéru Juliju v juhoanglickom meste Salisbury 4. marca otrávili nervovo paralytickou látkou novičok. Obaja strávili dlhé týždne v nemocnici, ale nakoniec útok látkou prežili. V júli však zomrela Britka Dawn Sturgessová, ktorá s látkou novičok prišla rovnako do styku.

Rozporuplné informácie z Ruska

Londýn z útoku na Skripaľovcov obvinil Rusko. Podľa premiérky Theresy Mayovej išlo o operáciu schválenú na najvyšších miestach ruského štátu. Moskva akýkoľvek podiel na otrave odmieta, podľa nej chýbajú k obvineniu Ruska akejkoľvek dôkazy.

Po britskom obvinení na adresu Petrova a Boširova sa v ruských médiách objavili rozporuplné informácie. Šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Sergej Kosačov povedal, že nejde o ruských občanov, ale možno britských hercov.

Ruský server Fontanka informoval, že človek menom Alexander Petrov bol na zozname zamestnancov štátneho podniku Mikrogen, ktorý sa zaoberá výskumom a vývojom imunologických preparátov. Podľa štátnej televízie RT ale ide len o zhodu mien. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že zverejnená mená ani fotografie podozrivých mu nič nehovoria.

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Vladimir Putin #kauza Skripaľ