Trump popudil guvernéra Portorika chválou reakcie vlády na hurikán

Americký prezident Donald Trump sa v utorok dostal do slovného sporu s guvernérom Portorika, keď vychválil vládnu pomoc tomuto americkému území po minuloročnom prechode hurikánu Maria. Aj v súvislosti s prichádzajúcim hurikánom Florence sa cíti pripravený.

12.09.2018 09:48 , aktualizované: 16:21
USA, Donald Trump, prezident Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata

Kým Trump ju označil za „neuveriteľne úspešnú“, guvernér Ricardo Rossello mu pripomenul, že hurikán pripravil o život takmer 3000 ľudí a že Portoriko márne po Washingtone žiada ďalšiu potrebnú pomoc. Informovala o tom agentúra AP.

„Vlastne si myslím, že to bol jeden z najlepších výkonov v dejinách vzhľadom na to, o čom sa bavíme,“ povedal Trump novinárom k tomu, ako americké úrady reagovali na ničivý živel, ktorý sa prehnal cez karibský ostrov patriaci USA takmer presne pred rokom. Prezident chválil predchádzajúcu prácu svojej vlády v súvislosti s blížiacim sa hurikánom Florence, pred ktorým utekajú z východného pobrežia USA státisíce ľudí.

Avšak už vlani čelil Trump zo strany obyvateľov aj politických predstaviteľov Portorika silnej kritike za to, že pomoc podľa nich nebola poskytnutá včas a v dostatočnej miere. Kým pôvodne sa hovorilo o 64 mŕtvych, nový odhad zverejnený tento rok v auguste dané číslo zvýšil na 2975. „Žiadny vzťah medzi kolóniou a federálnou vládou nemôže byť označený za ‚úspešný‘, pretože Portoričanom sa nedostáva istých neodmysliteľných práv, z ktorých sa tešia iní Američania v štátoch,“ ohradil sa proti Trumpovmu tvrdeniu guvernér.

Mnoho ľudí po hurikáne zomrelo v dôsledku zlých služieb, predovšetkým kvôli nedostatku lekárskej starostlivosti a pitnej vody.

Ku kritike Trumpa sa pridala aj starostka portorickej metropoly San Juan Carmen Yulínová Cruzová. „Ak si myslí, že smrť 3000 ľudí je úspech, potom nám všetkým pomáhaj Boh,“ uviedla politička, ktorá sa s Trumpom dostala do sporu už vlani. Rovnako ako teraz mu vyčítala, že jediným slovom neprejavil Portoriku svoju účasť a namiesto toho pri svojej návšteve rozhadzoval medzi obyvateľov papierové utierky štýlom hráča basketbalu.

Na hurikán Florence je pripravený

V stredu však Trump vyhlásil, že aj teraz, v súvislosti s hurikánom Florence, je vláda USA pripravená a odmieta kritiku reakcie jeho administratívy na minuloročnú situáciu.

Trump uviedol, že hurikán je väčší, ako sa predpokladalo. Podľa jeho slov sú záchranné zložky pripravené a obyvateľov vyzval, aby na seba dávali pozor.

Očakáva sa, že Florence udrie na pevninu vo štvrtok neskoro večer alebo v piatok skoro ráno a prinesie so sebou zrážky od 30 do 80 centimetrov. Severná a Južná Karolína a Virgínia nariadili pozdĺž pobrežia hromadné evakuácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Portoriko #guvernér #hurikán Maria