Merkelová chápe pobúrenie, nie je to ale ospravedlnenie pre štvanie migrantov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na dianie posledných týždňov vo východnej časti Nemecka vyjadrila pochopenie pre pobúrenie ľudí z trestných činov, z ktorých sú podozriví žiadatelia o azyl, nič podľa nej ale nie je ospravedlnením pre štvanie migrantov, nacistické heslá či napádanie policajtov.

12.09.2018 10:27
merkelová Foto: ,
Kancelárka Nemecka Angela Merkelová.
debata (20)

V prejave v Spolkovom sneme zároveň uviedla, že nepripustí, aby boli niektoré skupiny obyvateľov vylučované z nemeckej spoločnosti.

„Chápem každého, kto je pobúrený tým, keď sa po trestnom čine zabitia opäť ukáže, že je páchateľom niekto, kto bol predtým niekoľkokrát trestaný, alebo niekto, kto mal povinnosť krajinu opustiť,“ uviedla Merkelová. Odkázala pritom na činy z posledných dní, z ktorých sú podozriví žiadatelia o azyl.

„Pobúrenie ale … nie je ospravedlnením pre demonštrácie, ktoré pohŕdajú človekom,“ zdôraznila kancelárka v zjavnej narážke na udalosti z mesta Chemnitz, kde sa v posledných týždňoch demonštrovalo v reakcii na vraždu tridsaťpäťročného Nemca, z ktorej sú podozriví traja prisťahovalci.

Odsúdila vylučovanie časti krajiny

„Neexistuje ospravedlnenie či zdôvodnenie pre štvanie, čiastočné použitie násilia, nacistické heslá, nevraživosť voči ľuďom, ktorí vyzerajú inak, ktorí vlastnia židovskú reštauráciu, pre útoky na policajtov,“ zdôraznila kancelárka.

„Nedopustíme, aby sa potajomky vylučovali celé skupiny z našej spoločnosti,“ vyhlásila ďalej kancelárka. Židia a moslimovia do nemeckej spoločnosti patria rovnako ako kresťania. Merkelová zároveň odsúdila aj paušálne odsudzovanie celých častí krajiny, ako je Sasko či východné Nemecko.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #demonštrácie #Angela Merkelová #migranti #Chemnitz