Východ Spojených štátov sa pripravuje na ničivý hurikán Florence

Obchody na pobreží amerických štátov Severná a Južná Karolína sú prázdne a miestnym čerpacím staniciam došlo palivo v dôsledku horúčkovitých nákupov náhlivo odchádzajúcich obyvateľov. Napísala to dnes agentúra AP. Blížiaci sa ničivý hurikán Florence vyhnal z domovov státisíce ľudí, ktorí poslúchli výzvy úradov k okamžitej evakuácii.

12.09.2018 10:39
hurikán, florence Foto: ,
Hurikán Florence pri pohľade z ISS.
debata (2)

Florence sa k Atlantickému pobrežiu USA blíži rýchlosťou okolo 28 kilometrov za hodinu a pevninu podľa meteorológov zasiahne vo štvrtok a v piatok. Rýchlosť vetra v centre hurikánu sa pohybuje okolo 225 kilometrov za hodinu a v nasledujúcich dvoch dňoch sa zvýši najmenej na 250, varujú experti. Prudké lejaky zasiahnu pobrežie i vnútrozemie, záchranári očakávajú záplavy a výpadky prúdu.

Americká meteorologická služba odhaduje, že v Severnej a Južnej Karolíne môže spadnúť až 700 milimetrov vody. Európsky simulačný model, ktorý podľa AP americkí experti považujú za spoľahlivejší, počíta v niektorých oblastiach Severnej Karolíny s množstvom vody až 1150 milimetrov. Bezprostredne je ohrozená oblasť, v ktorej žije 5,4 milióna ľudí, z ktorých do vnútrozemia odišla len časť.

Florence sa preženie cez región so šiestimi jadrovými elektrárňami, skládkami priemyselného odpadu, uhoľnými baňami a farmami skladajúcimi odpadové látky vo veľkých lagúnach. Pred príchodom hurikánu budú odstavené energetické prevádzky, obavy z rozsiahlych škôd na životnom prostredí však pretrvávajú.

Zo severokarolínskych väzníc boli evakuované stovky trestancov. Evakuácia čiastočne zasiahla aj veľké vojenské základne Camp Lejeune v Severnej Karolíne, Naval Station Norfolk vo Virgínii a Marine Corps Recruit Depot v Južnej Karolíne. Do vnútrozemia odchádzajú rodiny dôstojníkov, na mieste zostane len nevyhnutný personál. Lietadlá ozbrojených síl a Národnej gardy boli premiestnené na základne v Ohiu, do pokojných regiónov Atlantiku sa presunulo cez tridsať vojenských plavidiel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán #hurikán Florence