Putin: KĽDR robí kroky smerom k odzbrojeniu, ale Washington nereaguje

Severná Kórea uskutočňuje veľké kroky smerom k denuklearizácii Kórejského polostrova, avšak Washington na to nereaguje a namiesto toho predkladá nekonečné požiadavky. Vyhlásil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin na rokovaní Východného ekonomického fóra (VEF) vo Vladivostoku.

12.09.2018 12:08 , aktualizované: 16:16
Rusko Východné ekonomické fórum Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na plenárnom zasadnutí Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku.
debata (4)

Spojené štáty a Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) rokujú o severokórejskom jadrovom programe od júnového stretnutia vodcu KĽDR Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Singapure, hoci výsledky tohto summitu sú kritizované za nedostatok detailov o spôsobe, akým sa má Pchjongjang vzdať jadrových zbraní.

Putin uviedol, že KĽDR podnikla v tomto ohľade pozitívne opatrenia a teraz čaká na odpoveď. Dodal, že je kontraproduktívne, ak jedna strana robí veľa a druhá nič. „Ak Severná Kórea urobí niečo smerom k denuklearizácii, očakáva recipročné kroky a nie nekonečné požiadavky na celkové odzbrojenie,“ uviedol Putin, ktorého cituje agentúra Reuters.

Podľa ruského prezidenta je tiež dôležité, aby Severná Kórea dostala medzinárodné záruky ohľadom svojej bezpečnosti.

Severokórejský vodca môže prísť kedykoľvek na návštevu Ruska

Severokórejský vodca Kim Čong-un je pozvaný na návštevu Ruska a môže prísť v akomkoľvek termíne, ktorý mu bude vyhovovať. Na plenárnom stretnutí VEF to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra TASS.

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková po svojej nedávnej návšteve Pchjongjangu pre novinárov vyhlásila, že Kim Čong-un si vysoko cení podporu ponúkanú Ruskom, a potvrdila pripravenosť vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) navštíviť Rusko v blízkej budúcnosti.

V poradí 4. plenárne stretnutie VEF sa koná 11.-13. septembra. Fórum bolo založené na základe dekrétu prezidenta Ruskej federácie v roku 2015 a koná sa každý rok vo Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe.

Fórum slúži ako platforma pre diskusiu o kľúčových otázkach svetovej ekonomiky, regionálnej integrácie a rozvoja nových priemyselných a technologických sektorov, ako aj o globálnych výzvach, ktorým čelí Rusko i iné krajiny. Fórum má podobu panelových diskusií, okrúhlych stolov, obchodných rozhovorov a televíznych debát.

Program tohto podujatia zahŕňa tiež množstvo obchodných dialógov s vedúcimi partnerskými krajinami v ázijsko-tichomorskej oblasti, ako aj s členskými štátmi Združenia štátov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), kľúčovej integračnej organizácie desiatich dynamicky sa rozvíjajúcich krajín juhovýchodnej Ázie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #Kim Čong-un #Vladimir Putin