Irán má podľa šéfa parlamentu aktívnych 3000 až 4000 centrifúg

Irán má v súčasnosti aktívnych 3000 až 4000 centrifúg na obohacovanie uránu. Podľa iránskej agentúry Tasním to v stredu povedal predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání. Agentúra Reuters k tomu poznamenala, že tento počet je v medziach limitu stanoveného jadrovou dohodou, ktorú Teherán uzavrel v roku 2015 so svetovými mocnosťami.

12.09.2018 12:39
Ali Akbar Salehi Foto: ,
Alí Akbar Sálehí (vľavo) v utorok povedal, že v prípade stroskotania dohody sa Irán nevráti do stavu svojho jadrového programu pred jej podpisom, ale "bude stáť na vyššej pozícii".
debata

Toto veľmi zriedkavé oznámenie špecifických údajov o iránskom jadrovom programe prišlo krátko po tom, čo šéf iránskej organizácie pre jadrovú energiu Alí Akbar Sálehí povedal, že Irán zvýši svoju kapacitu na obohacovanie uránu, ak rokovanie s mocnosťami stroskotá. Dohodu ohrozilo odstúpenie USA, avšak ostatní signatári – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko – stoja o jej zachovanie.

V rámci tejto dohody Teherán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu výmenou za zrušenie časti medzinárodných sankcií. Irán podľa stanovených podmienok smie prevádzkovať 5060 centrifúg prvej generácie v jadrovej elektrárni v Natanze a ďalších 1044 centrifúg v podzemnom jadrovom zariadení Fordo.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) mal Irán pred uzatvorením dohody v oboch objektoch v prevádzke okolo 20-tisíc centrifúg. Sálehí v utorok agentúre AP povedal, že v prípade stroskotania dohody sa Irán nevráti do stavu svojho jadrového programu pred jej podpisom, ale „budeme stáť na vyššej pozícii“. Okrem iného tým myslel inštaláciu moderných, výkonnejších centrifúg.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #medzinárodná jadrová dohoda