Britskí poslanci sa na schôdzi radili, ako zvrhnúť Mayovú, informuje BBC

Zhruba 50 britských poslancov, ktorí podporujú odchod svojej krajiny z Európskej únie, sa podľa stanice BBC v utorok radilo, ako a kedy by mohli dostať Theresu Mayovú z kresla premiérky.

12.09.2018 13:07
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (4)

Schôdzky sa ale podľa verejnoprávnej stanice nezúčastnili kľúčové postavy konzervatívnej strany ako bývalí ministri pre brexit David Davis či minister zahraničia Boris Johnson. Davis dnes povedal, že by mala Mayová vo funkcii zostať, a podporu premiérke vyjadril aj popredný zástanca brexitu, konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg.

Informácie o tom, že sa časť konzervatívcov snaží pripraviť Mayovú o premiérske kreslo, sa objavujú pravidelne od vlaňajších júnových predčasných volieb, ktoré predsedníčka britskej vlády vyvolala v snahe upevniť svoju pozíciu, a to nielen pri rokovaniach o brexite. Voľby dopadli pre konzervatívcov neúspechom a Mayová musela vytvoriť menšinovú vládu s podporou severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

Podľa BBC sa v utorok v noci zišli poslanci z Európskej výskumnej skupiny (ERG), ktorá združuje zástancov dôsledného odchodu Británie z EÚ. Otvorene pritom hovorili o budúcnosti premiérky Mayovej. Podľa britskej verejnoprávnej stanice zaznievali okrem iného slová ako „všetci, ktorých poznám, hovoria, že musí ísť“, „(Mayová) je katastrofálna“ či „takto to už nemôže pokračovať“. Na stretnutí však podľa BBC zaznel aj názor, že výmena premiérky práve teraz „je hlúpy nápad“.

Na základe straníckych pravidiel by sa o zotrvanie Mayovej vo funkcii mohlo hlasovať v prípade, že by premiérke vyjadrilo nedôveru 15 percent poslancov. V súčasnosti by ich tak muselo nedôveru vyjadriť 48, uviedla agentúra Reuters.

Politický redaktor BBC Norman Smith upozornil, že je potrebné zvážiť, aký mala schôdza v skutočnosti význam. Nezúčastnili sa jej totiž hlavní predstavitelia konzervatívnej strany z tábora priaznivcov tvrdého brexitu ako Jacob Rees-Mogg, Owen Paterson či Iain Duncan Smith. Neboli na nej ani bývalí ministri pre brexit David Davis a minister zahraničia Boris Johnson.

Rees-Mogg dnes uviedol, že sa brexitová politika vlády musí zmeniť, premiérka má však jeho podporu. Mayová by mala vo funkcii zotrvať i podľa Davisa.

Spojené kráľovstvo by malo Európsku úniu opustiť 29. marca budúceho roka. Londýn a Brusel by dohodu o podmienkach brexitu a budúcich vzťahoch chceli dohodnúť do summitu EÚ 18. októbra, aj keď obe strany v posledných dňoch opatrne zmieňujú možnosť, že by sa dohoda mohla uzatvoriť až v novembri. Ako Brusel, tak aj Londýn sa ale pripravujú aj na možnosť toho, že Británia úniu opustí bez dohody.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #premiérka