Maroko má nový zákon, ktorý kriminalizuje sexuálne násilie

V Maroku dnes začal platiť nový zákon, ktorý kriminalizuje rôzne formy sexuálneho násilia a obťažovania a zároveň zakazuje nútené sobáše. Hoci verejnosť novelu uvítala, kritici upozorňujú na trvajúce nedostatky v právnej ochrane marockých žien, informoval spravodajský server BBC.

12.09.2018 18:00
debata (3)

Porušenie zákona sa trestá pokutou 200 až 1 000 dolárov a odňatím slobody na jeden mesiac až päť rokov, napísal server Al-Džazíra.

Zákon je výsledkom rastúcich obáv z násilia voči ženám v Maroku. V roku 2014 marocký parlament zmenil zákon, ktorý predtým umožňoval mužom vyhnúť sa trestu za znásilnenie, ak sa ožení so svojou obeťou. Organizácia na ochranu ľudských práv ale naďalej upozorňovali, že na ochranu žien v Maroku je potrebné urobiť viac.

Marocká rada pre ľudské práva vo svojej správe z roku 2015 uviedla, že vyše 20 percent marockých žien bolo najmenej raz za život sexuálne zneužitých. V uplynulých rokoch médiá zároveň informovala o niekoľkých odstrašujúcich prípadoch znásilnenia v tejto severoafrickej krajine. Podľa agentúry AFP sa vlani marocké súdy zaoberali 1 600 prípadmi znásilnenia, čo je dvojnásobok oproti roku 2016.

Nový zákon o sexuálnom násilí značná časť marockej verejnosti uvítala, a to ako dôležitý krok smerom k ochrane žien. Zároveň ale kritici upozornili, že zákon nemá podrobnú definíciu domáceho násilia a nezmieňuje sa o znásilnenie v manželstve.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #sexuálne násilie #vynútené manželstvá