Maassen spochybnil útoky na migrantov v Chemnitzi, spovedal sa Bundestagu

Konzervatívne krídlo nemeckých strán únie CDU/CSU podporilo zotrvanie Hansa-Georga Maassena vo funkcii šéfa Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV).

13.09.2018 06:42
Hans-Georg Maassen Foto: ,
Hans-Georg Maassen predstúpil pred výbor nemeckého parlamentu, aby sa spovedal zo svojich kontroverzných výrokov ohľadom udalostí vo východonemeckom meste Chemnitz.
debata (15)

Maassen predstúpil pred výbor nemeckého parlamentu, aby sa spovedal zo svojich kontroverzných výrokov ohľadom nedávnych udalostí vo východonemeckom meste Chemnitz, pre ktoré sa dostal do sporu aj s kancelárkou Angelou Merkelovou, priblížila agentúra DPA.

Maassen v nedávnom vyjadrení pre denník Bild spochybnil autenticitu videozáznamu zachytávajúceho útoky na cudzincov v meste Chemnitz, ktorý sa objavil na internete, ale aj hodnotenie chemnitzského diania spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Ostré reakcie i volanie po rezignácii

Šéf nemeckej vnútroštátnej tajnej služby neskôr svoje tvrdenia korigoval, pričom nemecké médiá informovali, že už nemá pochybnosti o autenticite zmieneného videozáznamu.

Maassenove tvrdenia v Bilde však vyvolali v Nemecku ostré reakcie a objavilo sa i volanie po jeho rezignácii z úradu. Maassen preto v stredu absolvoval v parlamentnom výbore pre vnútro zhruba dvojhodinové vypočúvanie za zatvorenými dverami.

Predstavitelia strán CDU, CSU i Slobodnej demokratickej strany (FDP) následne podľa agentúry DPA uviedli, že boli s jeho vysvetlením výrokov spokojní. Maassena podľa jedného z účastníkov, ktorého citovala agentúra DPA, na zasadnutí podporil i minister vnútra Horst Seehofer. Šéf BfV tak dostal dôležité prejavenie dôvery a je nepravdepodobné, že by ho z funkcie prepustili.

Žiadajú viac odpovedí

Podľa Armina Schustera, šéfa zmieneného parlamentného výboru, Maassen úspešne objasnil, že svoje výroky pre Bild vyslovil v túžbe upokojiť napätú situáciu. Maassen sa podľa Schusterových slov snažil verejnosť uistiť, že sa v Chemnitzi nemusí báť masakrov voči ľuďom, ktorí nemajú nemecký zovňajšok.

Predstavitelia Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD), strany Zelených i strany Ľavica, však zo zasadnutia parlamentného výboru odišli s tým, že od Maassena potrebujú viac odpovedí.

Nepokoje a protesty v saskom Chemnitzi nasledovali krátko po zabití 35-ročného Nemca s kubánskymi koreňmi, z ktorého sú podozriví utečenci z krajín Blízkeho východu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU/CSU #migranti #Hans-Georg Maassen #Chemnitz