'Militantní vegáni' terorizujú Francúzsko, útočia na mäsiarstva či McDonald's

Šesť "militantných vegánov" tento týždeň zadržali v meste Lille na severe Francúzska v rámci vyšetrovania série útokov na obchody s mäsom, syrmi alebo tiež reštaurácie McDonald's.

13.09.2018 09:42
debata (35)

Výtržníci rozbíjali výklady obchodov alebo ich pokrývali falošnou krvou či heslami proti konzumácii živočíšnych výrobkov.

Polícia začala vyšetrovanie po útoku z konca apríla na mäsiarstvo „U Thierryho“. Šesticu podozrivých zadržala v pondelok a v utorok. Päť z nich už bolo prepustených, prípadne sa tak v najbližšom čase stane. Jedna 21-ročná žena už však bola na december predvolaná na súd. Prokuratúra uviedla, že zadržanie počas výsluchov využili právo nevypovedať.

Od mája do začiatku augusta sa podľa denníka Le Parisien stalo v Lille terčom útokov osem obchodov s mäsom a rybami a dve pobočky reťazca McDonald's. BFM-TV informovala aj o predajniach syrov. V lete kvôli sérii incidentov prevádzkovatelia špecializovaných predajní požiadali o ochranu ministerstvo vnútra. Podľa národnej federácie mäsiarstva a lahôdkárstva CFBCT sa tieto obchody tento rok stali v celom Francúzsku terčom piatich desiatok útokov.

Grilovanie ako protest

Spravodajská spoločnosť BBC uvádza, že napätie na severe Francúzska je značné. V prístavnom meste Calais bolo cez víkend ohrozené konania veganského festivalu po tom, čo miestni farmári a predavači avizovali protest v podobe veľkého grilovania. Starosta mesta následne festival zrušil, ale súd po sťažnosti usporiadateľov rozhodnutie zmenil a akcia sa nakoniec obišla bez problémov.

Vegáni, ktorí nejedia žiadne živočíšne produkty, vrátane mliečnych výrobkov, tvoria vo Francúzsku nepatrný zlomok populácie, napísala BBC. Vegetariáni, ktorí nekonzumujú mäso, podľa prieskumu z roku 2016 predstavujú len tri percentá obyvateľstva. Televízia France24 však uvádza, že predaj mäsa v „tradične mäsožravom Francúzsku“ klesá a hnutie za práva zvierat je stále aktívnejšie. Aj napriek tomu francúzski zákonodarcovia nedávno zavrhli návrh na uzákonenie najmenej jedného vegetariánskeho jedla týždenne v školských jedálňach.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #McDonald's #mäsiar #vegánstvo #Lille