Británia: Chceme hovoriť s podozrivými zo Salisbury

Veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Andy Garth sa pre Pravdu vyjadril k prípadu použitia novičku proti Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Julii. Omylom sa otrávila aj Dawn Sturgessová, ktorá zomrela. V nemocnici tiež skončil Brit Charlie Rowley. Londýn hovorí, že podozriví sú agenti ruskej vojenskej tajnej služby Alexandr Petrov a Ruslan Baširov.

13.09.2018 12:00
Alexandr Petrov, Ruslan Boširov Foto:
Alexandr Petrov a Ruslan Boširov na snímkach londýnskej polície. Britskí vyšetrovatelia sú o nich presvedčení, že novičkom otrávili Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu v Salisbury.
debata (552)

Aké kroky sa Londýn chystá prijať proti Moskve?

Nemáme spor s obyvateľmi Ruska. Ide o to, čo urobila vláda. V civilizovanej spoločnosti sa tým musíme zaoberať. Nezabúdajme na ľudský rozmer prípadu. Jedna žena zomrela a jej tri deti zostali bez matky. Štyria ľudia skončili v nemocnici. Neviem, koľko Slovákov žije v oblasti, kde došlo k otrave. Ale, ako hovorím, je tu dôležitý ľudský aspekt, lebo v ohrození boli nevinní občania. A, samozrejme, podstatný je faktor systému postavenom na medzinárodnom práve. Je dôležité, aby ho medzinárodné spoločenstvo podporilo. Na základe neho je svet bezpečnejšie miesto.

Vyzývate na ďalšie sankcie proti Rusku aj s podporou spojencov. Na čom pracujete?

Hovoríme s našimi partnermi. Je jasné, že dôkazy, ktoré sme predložili, sú presvedčivé. Britániu podporili mnohí spojenci. Diskutujeme s nimi o ďalších krokoch v súvislosti s ruským konaním. Netýka sa to len útoku v Salisbury. Ale aj toho, čo Rusko robí na Ukrajine, Blízkom východe, v kybernetickej oblasti a pri šírení dezinformácií. Je to debata o budúcich vzťahoch s Moskvou. Vítame fakt, že balíček opatrení na boj s hybridnými hrozbami, ktorý schválila júnová Európska rada, zahŕňa sankcie proti vývoju nových chemických zbraní. Budeme pokračovať v tlaku, aby boli čo najrýchlejšie prijaté. Budeme taktiež presadzovať nový sankčný režim proti tým, ktorí sú zodpovední za kybernetické útoky a hrubé porušovanie ľudských práv.

Je pre vás útok v Salisbury súčasťou širšej stratégie Ruska proti Západu?

Neviem, akú mala ruská vláda motiváciu, keď na území Spojeného kráľovstva takýmto spôsobom použila chemickú zbraň. Môžete sa to spýtať ruského veľvyslanca. Niektorí ľudia tvrdia, že je to otázka dvojstranných vzťahov medzi Londýnom a Moskvou. Ale v skutočnosti je to o fungovaní medzinárodného systému. Chemické zbrane sú zakázané. Tento rok si pripomíname sto rokov od skončenia prvej svetovej vojny. V nej zomrelo po použití chemických zbraní až 1,3 milióna ľudí. Preto vidíme jasné reakcie od krajín, ktoré to zasiahlo. Zmluvu o zákaze používania chemických zbraní podpísalo 193 štátov. Ak ich niekto použije, medzinárodné spoločenstvo musí povedať jasné nie a pripomenúť, že sú zakázané. Krajiny ako USA, Nemecko aj susedia Slovenska vyslali jednoznačný signál, že je to neakceptovateľné.

Spomenuli ste Slovensko a asi máte na mysli, že vláda v súvislosti s prípadom Skripaľovcov nevyhostila ruských diplomatov, ako to urobila väčšina krajín Európskej únie. Čo teraz očakávate od Slovenska?

V prípade Salisbury sme predložili presvedčivé dôkazy. Bola požiadavka, aby sme povedali viac. Urobili sme to. Už predchádzajúce informácie boli dostatočné, aby mnohé krajiny konali. Dúfame, že po analýze ďalších dôkazov sa Slovensko pridá k tým, čo chcú brániť medzinárodný systém postavený na pravidlách. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vedie Valné zhromaždenie OSN. Je v centre toho, kde sa chráni medzinárodný systém.

Nie všetci sú však o britských dôkazoch presvedčení. Dokonca hovoria o ich manipulácii.

Ruská vláda je veľmi efektívna, čo sa týka dezinformácií. Napočítali sme už najmenej 37 rôznych verzií, kto za útokom stojí. Dezinformácie sú zjavné a čoraz zúfalejšie pokusy o odvrátenie pozornosti od udalostí v Salisbury a Amesbury. Opakovane sme Rusko žiadali o vysvetlenie. Odpovedalo však zahmlievaním, klamstvami a záplavou dezinformácií. Je to trestuhodné.

Čo očakávate od Ruska, ak by chcelo vyriešiť situáciu?

Nežiadali sme o vydanie podozrivých, lebo Rusko to so svojimi občanmi nerobí. Ale môžu prísť do Británie dobrovoľne. Radi by sme s nimi hovorili. Ak vycestujú mimo Ruska, podnikneme kroky na ich zadržanie, aby čelili spravodlivosti v Spojenom kráľovstve.

© Autorské práva vyhradené

552 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Skripaľ #Novičok #Julija Skripaľová #Andy Garth #Ruslan Boširov #Alexandr Petrov