Obyvatelia Filipín sa pripravujú na evakuáciu pred príchodom tajfúnu

Niekoľkým miliónom ľudí na severe Filipín oznámili, aby sa pripravili na evakuáciu v súvislosti s príchodom silného tajfúnu Mangkhut. Opatrenie sa týka predovšetkým obyvateľov pobrežných oblastí, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

13.09.2018 10:12
debata

Očakáva sa, že tajfún zasiahne pevninu v sobotu na území provincie Cagayan. V súčasnosti ho sprevádza vietor s rýchlosťou 205 kilometrov za hodinu a nárazmi dosahujúcimi až 255 kilometrov za hodinu, uviedol filipínsky meteorologický ú­rad.

Podľa šéfa národnej rady pre civilnú ochranu Ricarda Jalada môže tajfún „v najhoršom prípade“ pováľať miestne domy a vyvolať morský príboj alebo povodne v dôsledku silného dažďa. Evakuácie za pomoci polície a armády sa majú začať vo štvrtok večer alebo v piatok (miestneho času).

Mangkhut je zatiaľ najsilnejším tajfúnom, aký zasiahol Filipíny od začiatku tohto roka. Odhaduje sa, že na území, ktorým bude prechádzať, žije približne desať miliónov ľudí.

Svoje tímy uviedli do pohotovosti aj dobrovoľnícke organizácie vrátane filipínskeho Červeného kríža. Jeho predseda, senátor Richard Gordon, uviedol, že sú v ohrození aj obyvatelia, ktorí počas monzúnových dažďov v júli a auguste museli už viackrát opustiť bydlisko.

Filipíny zasahuje ročne v priemere 20 tropických cyklón, ktoré spôsobujú povodne, zosuvy pôdy a nehody. Zatiaľ najsilnejší tajfún bol v tejto krajine zaznamenaný v novembri 2013, keď prišlo o život vyše 6300 ľudí a viac než štyri milióny museli opustiť svoje príbytky.

debata chyba
Viac na túto tému: #evakuácia #opatrenia #tajfún Mangkhut