Podľa médií si ruskí činitelia kupujú dlhopisy a pobyt v Maďarsku

Rad významných ruských činiteľov či ich príbuzných získal v Maďarsku povolenie na trvalý pobyt, a to na základe maďarského vládneho programu, ktorý to umožňuje výmenou za investície do štátnych dlhopisov. Dokumenty, ktoré tak dostanú, umožňujú Rusom žiť v Maďarsku a v Európskej únii. Informujú o tom dva maďarskej investigatívnej servery a ruský opozičný denník Novaja Gazeta.

13.09.2018 11:08
debata (7)

Medzi týmito ľuďmi sú ruskí politici, podnikatelia, vedúci pracovníci štátnych spoločností a ich rodinní príslušníci a iné im blízke osoby, napísala Novaja Gazeta, ktorá k týmto faktom dospela počas pátrania spoločne s maďarskými servermi Direkt36 a 444. Povolenia boli získané vďaka nákupom maďarských štátnych dlhopisov .

„Bez ohľadu na vlastenecké vyhlásenie ruských úradov, na silnejúce protizápadné nálady, sankcie a propagandu, je povolenie na pobyt v zahraničí v posledných rokoch pre ruskú elitu atraktívnejšie než kedykoľvek v minulosti,“ napísala Novaja Gazeta.

Medzi klientmi maďarského Imigračného a azylového úradu (BMH) je podľa zistení médií napríklad syn šéfa ruskej zahraničnej rozviedky (SVR) Sergeja Naryškina s manželkou a dvoma dcérami. Patrí k nim aj ruský podnikateľ Dmitrij Pavlov, o ktorom sa tvrdí, že má kontakty na ruský organizovaný zločin.

Zapojenie do tejto schémy – povolenie na pobyt výmenou za investície do dlhopisov – môžu byť alebo aj boli členovia dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy. Potvrdil to komunistický poslanec Vladimir Blockij, ktorý za dlhopisy získal pobyt pre seba a celú svoju rodinu. Avšak tvrdil, že sa tak stalo ešte predtým, než sa v roku 2016 do parlamentu dostal; potom sa vraj rodina tohto povolenia vzdala. Podľa Blockého celý nákup dlhopisov trvá tri mesiace a svoje služby pritom poskytuje ruská Sberbank.

Podľa maďarských serverov sú medzi tými, ktorí dostali povolenie na pobyt v Maďarsku, aj vedúci pracovníci ruských štátnych energetických gigantov Rosatom a Gazprom. U nich sa však nepodarilo potvrdiť, či potrebné dokumenty získali v rámci dlhopisového rezidenčného programu maďarskej vlády.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #pobyt #Rusi