Nemecký najvyšší súd o porušovaní autorských práv na YouTube nerozhodol

Nemecký najvyšší súd v Karlsruhe zatiaľ nevyriekol záverečný verdikt v prípade, ktorý sa týka otázky, či a prípadne do akej miery je YouTube zodpovedný za porušovanie autorských práv, ku ktorému na tejto platforme dochádza. Súd sa vo štvrtok rozhodol, že vec postúpi Súdnemu dvoru Európskej únie.

13.09.2018 11:23
debata (2)

Prípad sa ťahá už desať rokov. Ide v ňom o žalobu hamburského hudobného producenta Franka Petersona, podľa ktorého YouTube zverejnením nahrávok z albumu A Winter Symphony speváčky Sarah Brightmanovej porušil autorské práva. Spoločnosť sa bráni tvrdením, že za obsah na platforme sú zodpovední ľudia, ktorí ho tam nahrajú. Keď niekto oprávnene nahlási porušenie autorských práv, platforma obsah zablokuje.

Podľa producenta Petersona to ale nestačí. Aj platforma ako taká by podľa neho mala byť zodpovedná za porušenie autorských práv a tiež vyplatiť adekvátne odškodnenie. Koniec koncov vďaka nahratým videám YouTube zarába peniaze. Producent navyše požaduje informácie o ľuďoch, ktorí videá na platformu nelegálne nahrali, aby mohol právne postupovať priamo proti nim.

Problémom, ktorý rieši aj rad ďalších krajín, sa teraz bude zaoberať Súdny dvor Európskej únie, ktorý by mal objasniť niektoré otázky vzťahu k európskemu právu. To sa v dohľadnom čase môže zmeniť. Európsky parlament totiž v stredu v prvom čítaní schválil smernicu, ktorá má majiteľom autorských práv poskytnúť nárok na podiel z využitia ich diel internetovými gigantmi ako sú Google, Facebook či práve YouTube.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #YouTube #Súdny dvor EÚ #autorské práva #porušenie autorských práv