Španielsko predá 400 laserom navádzaných bômb Saudskej Arábii

Španielsko bude pokračovať v predaji 400 laserom navádzaných bômb Saudskej Arábii, oznámil vo štvrtok podľa agentúry Reuters španielsky minister zahraničia Josep Borrell. Transakcia bola na začiatku mesiaca pozastavená kvôli obavám, že by arabská koalícia vedená Rijádom mohla tieto pumy nasadiť vo vojne v Jemene. Zástupcovia kampane Control Arms, ktorá bojuje proti predaju zbraní krajinám, v konfliktoch ktorých umierajú civilisti, označili postoj Madridu za sklamanie.

13.09.2018 11:41 , aktualizované: 15:08
hudajda, jemen, prístav Foto: ,
Prístav v jemenskom meste Hudajdá.
debata (4)

„Rozhodli sme sa tieto bomby dodať, aby sme splnili kontrakt z roku 2015, ktorý uzavrela ešte predchádzajúca vláda,“ povedal šéf španielskej diplomacie rozhlasovej stanici Onda Cero.

Predstavitelia kampane Control Arms španielsku vládu vyzvali, aby svoje stanovisko ešte prehodnotila, pretože nemožno zaručiť, že bomby nebudú použité proti civilistom. „Španielsko sa tak môže stať komplicom vojnových zločinov spáchaných týmito zbraňami,“ povedal agentúre AP koordinátor kampane Alberto Estevez. Na kampani sa podieľajú veľké organizácie ako Amnesty International alebo Oxfam.

Borrell ale vo štvrtok rozhodnutie svojej vlády obhajoval tým, že laserom navádzané bomby vedia zasiahnuť cieľ s presnosťou na necelý meter. S odkazom na civilné obete vojny dodal, že nie je pravdepodobné, že by „spôsobili tragédie, ktoré všetci odsudzujeme“.

Organizácie na ochranu ľudských práv, vrátane Amnesty International predaj zbraní Saudskej Arábii a jej spojencom západnými štátmi odsudzujú. Vojna v Jemene si podľa OSN vyžiadala už viac ako 10-tisíc životov a 8,4 milióna ľudí sa nachádza na pokraji hladomoru.

Jemenské sily získali kontrolu nad dôležitou zásobovacou trasou

Jemenské provládne jednotky podporované arabskou koalíciou na čele so Saudskou Arábiou získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou prístavné mesto Hudajdá s metropolou Saná. Vojaci tak zablokovali hlavnú zásobovaciu trasu, využívanú šíitskymi povstalcami kontrolujúcimi obe mestá. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na armádne zdroje a miestnych obyvateľov.

Prístav Hudajdá je hlavnou vstupnou bránou pre zásobovanie krajiny, ktorá je na pokraji hladomoru. Mesto je v rukách šiitských povstalcov, známych ako Húsíovia, už od roku 2014 a v súčasnosti čelí ofenzíve provládnych síl, začatej 13. júna.

Koalícia ofenzívu na niekoľko dní prerušila a dúfala vo výsledky mierových rozhovorov, ktoré sa mali konať minulý týždeň pod záštitou OSN v Ženeve. Rozhovory ale skončili fiaskom. Zástupcovia povstalcov na ne totiž nedorazili. Ako tvrdili, nedostali dostatočné záruky, že sa po rokovaniach budú môcť bezpečne vrátiť späť do Jemenu. Koalícia následne ofenzívu obnovila.

Vojnových zločinov sa dopustili obe strany

Jemen sužuje konflikt, v ktorom proti sebe bojujú menšinoví šíitski Húsíovia podporovaní šíitskym Iránom a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, ktorej od marca 2015 pomáha Západom podporovaná koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou. Vojna si už vyžiadala tisíce ľudských životov a prinútila vyše tri milióny ľudí opustiť domovy. Podľa OSN ide o najväčšiu humanitárnu katastrofu na svete.

Skupiny obhajujúce ľudské práva kritizujú nálety a ďalšie útoky arabskej koalície v Jemene a tvrdia, že pri nich umierajú civilisti. Podľa odborníkov OSN sa vojnových zločinov počas jemenského konfliktu dopustili všetky strany.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Jemen #Saudská Arábia #húsíovia #jemenský konflikt