Zamestnanci Ryanairu plánujú na konci septembra ďalší štrajk

Sedem odborových zväzov palubného personálu írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair v piatich európskych krajinách chystá 28. septembra uskutočniť 24-hodinový štrajk. Oznámil to dnes hovorca belgických odborov. Štrajk sa podľa neho bude konať v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Belgicku a Holandsku. V Taliansku sa k protestu chystajú pripojiť aj piloti Ryanairu.

13.09.2018 12:54
Letecký dopravca Ryanair Foto:
Letecký dopravca Ryanair.
debata

Ryanair dnes uviedol, že sa bude snažiť minimalizovať dopad protestov na zákazníkov. Firma predpokladá, že väčšina jej palubného personálu v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Belgicku a Holandsku bude podobne ako pri predchádzajúcich štrajkoch normálne pracovať.

„Pokiaľ sa 28. septembra uskutoční ďalší neúspešný štrajk palubného personálu, Ryanair s predstihom upozorní zákazníkov na zrušenie malého počtu letov rovnako, ako sme to urobili v stredu v Nemecku,“ uviedol krátko pred vyhlásením štrajku marketingový riaditeľ Ryanairu Kenny Jacobs.

V Nemecku v noci na dnes skončila 24-hodinový štrajk pilotov a palubného personálu aeroliniek Ryanair za vyššie platy a lepšie pracovné podmienky, ktorý si vyžiadal zrušenie 150 z plánovaných 400 stredajších letov Ryanairu z Nemecka a do Nemecka. Odborový zväz nemeckých pilotov Vereinigung Cockpit (VC) v stredu Ryanairu pohrozil ďalšími štrajkami, ak vedenie nepríde s lepšou ponukou.

Írsky dopravca čelí kritike odborov naprieč Európou. Vlani v decembri Ryanair dokázal odvrátiť rozsiahle štrajky, keď sa prvýkrát vo svojej 32-ročnej histórii rozhodol uznať odborové zväzy. Od tej doby sa mu však s väčšinou z nich nepodarilo uzavrieť dohody o pracovných podmienkach. V lete tak nasledovala najväčšiu vlna štrajkov v histórii firmy a rušenie stoviek letov.

V auguste sa aerolinky dohodli s írskymi pilotmi a vyjadrili nádej, že prímerie čoskoro docieli aj na ďalších európskych trhoch. Ryanair lieta do desiatok krajín. Vlani prepravil zhruba 130 miliónov cestujúcich.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #piloti #Ryanair