Dvaja Rusi boli v Salisbury, útok na Skripaľa však popierajú

Dvaja Rusi s rovnakými menami ako muži, ktorých britské úrady obvinili z útoku na dvojitého tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Salisbury, tvrdia, že s týmto zločinom nemajú nič spoločné, hoci potvrdili, že v marci toto mesto navštívili ako turisti. Uviedli to v rozhovore, ktorý odvysielala ruská televízna stanica RT. Britská vláda dala v prvej reakcii najavo, že je presvedčená o ich vine, a rozhovor označila za "zahmlievanie a lži".

13.09.2018 13:01 , aktualizované: 16:15
Alexandr Petrov a Ruslan Boširov Foto: ,
Alexandr Petrov a Ruslan Boširov - Rusi, ktorí sú podľa Británie podozriví z otravy ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury počas rozhovoru pre televíziu RT v Moskve 13. septembra 2018.
debata (653)

Britskí prokurátori minulý týždeň identifikovali dvoch podozrivých z uvedeného zločinu, ktorí v čase útoku 4. marca boli v Salisbury pod menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Obaja sú podľa Londýna agentmi ruskej vojenskej rozviedky GRU a Skripaľa a jeho dcéru otrávili bojovou nervovo paralytickou látkou novičok. V rozhovore s RT Petrov a Boširov popreli, že by pracovali pre GRU.

„Vláda si je istá, že títo muži sú dôstojníkmi ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU, ktorí v uliciach našej krajiny použili nesmierne toxickú, ilegálnu chemickú zbraň,“ oznámila hovorkyňa britskej vlády. „Opakovane sme vyzvali Rusko, aby vysvetlilo, čo sa v marci v Salisbury stalo. Dnes, ako sme práve videli, odpovedali zahmlievaním a klamaním,“ dodala.

Výletníci

Obaja muži potvrdili, že na záberoch, ktoré britské úrady zverejnili, sú skutočne oni. Uviedli, že do Salisbury išli ako turisti na odporúčanie priateľov. V meste sa 3. marca zdržali len krátko z dôvodu zlého počasia, ktoré im zabránilo navštíviť všetky zaujímavé miesta, ako vraj pôvodne chceli. „Neboli sme v Salisbury dlhšie ako hodinu,“ povedal Boširov.

Petrov pripustil, že sa v meste mohli priblížiť ku Skripaľovmu domu, zatiaľ čo Boširov na otázku šéfredaktorky RT Margarity Simonianovej, ktorá rozhovor viedla, zareagoval protiotázkou, či ona vie, kde ten dom je, a dodal, že on nie.

Dokončiť „tú vec“

Muži uviedli, že do Londýna prileteli 2. marca v čase, keď v Anglicku panovali dopravné problémy po veľkej snehovej nádielke. Ďalší deň odišli do Salisbury pozrieť sa na historické miesta Stonehenge a Old Sarum, ale „nemohli sme pre marazmus, ktorý bol všade. Mesto bolo pokryté snehovou kašou, boli sme celí premočení, sadli sme na najbližší vlak a vrátili sa (do Londýna).“

„4. marca sme sa (do Salisbury) vrátili, hlavne preto, že v Londýne sa všetko roztopilo, bolo teplé a slnečné počasie. Konkrétne sme sa išli pozrieť na Old Sarum a na katedrálu a rozhodli sme sa tú vec dokončiť 4. marca,“ povedal Petrov .

Na to redaktorka zareagovala otázkou: „Dokončiť tú vec. To je aká vec?“

„Pozrieť sa na tú preslávenú katedrálu, zájsť na Old Sarum,“ doplnil Petrova pohotovo Boširov. Pokiaľ ide o fľaštičku s parfumom, ktorá podľa britských vyšetrovateľov obsahovala novičok, Boširov ironicky odmietol, že by niečo také u seba mali. „Nie je hlúpe, aby normálni chlapíci pri sebe mali ženský parfum? Colníci preverujú všetko, asi by sa pýtali, prečo majú muži vo svojej batožine ženský parfum. Nie, nemali sme to,“ povedal.

Čo ich spája?

Muži sa vyhli odpovedi na otázku novinárky, čo ich spája, keď všade na snímkach sú spolu a píše sa, kde všade spolu boli. „Nebudeme vstupovať do súkromného, ​​osobného života. My sme prišli za vami požiadať o ochranu,“ povedal Boširov.

S Petrovom potom uviedli, že po mediálnym víre, v ktorom sa ocitli, sa teraz cítia stratení a majú obavy o seba, o svojich blízkych a priateľov. Okrem iného tiež povedali, že očakávajú ospravedlnenie od britských úradov, ktoré ich podľa vlastných slov krivo obvinili.

Obaja potom oznámili, že podnikajú v oblasti produktov určených pre športovcov a pre správnu výživu. Toto podnikanie bolo tiež cieľom väčšiny ich ciest do zahraničia, ale nie všetkých.

653 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Novičok #kauza Skripaľ #Ruslan Boširov #Alexandr Petrov