Svetoví lídri sa rozlúčili s bývalým generálnym tajomníkom OSN Annanom

Na spomienkovej slávnosti v jeho rodnej Ghane vzdali svetoví lídri vo štvrtok poslednú poctu bývalému generálnemu tajomníkovi OSN Kofimu Annanovi. Informovala o tom agentúra DPA.

13.09.2018 15:51
Ghana Kofi Annan Foto: ,
Ľudia prišli vzdať úctu bývalému generálnemu tajomníkovi OSN Kofimu Annanovi. (na snímke na budove).
debata

„Vyzýval nás všetkých, aby sme sa snažili o lepší svet,“ uviedla vdova po Annanovi Nane Maria o laureátovi Nobelovej ceny za mier, ktorý zomrel 18. augusta vo Švajčiarsku vo veku 80 rokov.

Na rozlúčkovú slávnosť bolo do Medzinárodného konferenčného centra v Akkre pozvaných približne 2000 hostí vrátane prezidenta Ghany Nanu Akufu-Adda a hláv štátov iných afrických krajín, vdovy po Nelsonovi Mandelovi Grace Machelovej či popredných predstaviteľov vlád a diplomatov z celého sveta.

Podľa súčasného generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa sa Kofimu Annanovi ako málokomu v našich časoch darilo spájať ľudí pre spoločné ciele ľudstva.

Tisíce Ghančanov oblečených v tradičných čierno-červených smútočných farbách sledovali spomienkovú slávnosť na obrovských veľkoplošných obrazovkách pri konferenčnom centre a po celej Ghane viali vlajky zvesené na pol žrde.

Po oficiálnej rozlúčke pochovajú Annana počas súkromného obradu na vojenskom cintoríne v Akkre.

Tento vnuk kmeňových náčelníkov bol prvým Afričanom čiernej pleti, ktorý zastával post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov, a to v rokoch 1997–2006. Annan v roku 2001 získal Nobelovu cenu za mier za svoje humanitárne aktivity a pomoc pri reforme OSN.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Kofi Annan #Ghana #generálny tajomník OSN