Američania preverujú bezpečnosť dvojitých ruských agentov

Americké tajné služby začali previerku bezpečnosti bývalých ruských agentov, ktorí sa dali do služieb Američanov a teraz žijú na utajených miestach v USA. Napísal to denník The New York Times.

14.09.2018 06:45
debata (58)

Impulzom sa stal útok na ruského agenta Sergeja Skripaľa v juhoanglickom Salisbury, ktorý majú podľa Londýna na svedomí dvaja agenti ruskej vojenskej rozviedky.

Ruská špionáž v posledných rokoch vyhľadal niekoľko Rusov, ktorí tajne spolupracovali s CIA a usadili sa potom v USA v rámci prísne tajného usídlovacieho programu, uviedol newyorský denník.

Americká kontrarozviedku sa pustila do komplexnej previerky bezpečnosti každého z nich.

Temné dedičstvo

Kontroluje sa ich ochrana a vyhodnocujú prípadné slabé miesta. Americkí agenti sa snažia zistiť, ako by mohlo byť možné zistiť miesto pobytu ruských zbehov prostredníctvom sociálnych sietí a informácií zdieľaných s príbuznými.

Ohrozenie zo strany prezidenta Vladimira Putina, bývalého agenta sovietskej tajnej služby KGB, je podľa amerických činiteľov „reálne a všadeprítomné“. Podľa bývalého experta FBI Mikea Rochforda ide o „temné dedičstvo mŕtveho sovietskeho režimu“.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #agenti #tajné služby