Supertajfún ohrozuje milióny ľudí, na pevninu Filipín udrie v sobotu

Vyše desať miliónov ľudí na Filipínach je v ohrození v dôsledku supertajfúnu Mangkhut, ktorý podľa očakávania udrie na pevninu v severozápadnej časti krajiny v sobotu. Informoval o tom v piatok spravodajský server Sky News.

14.09.2018 11:42
debata

Tajfún je sprevádzaný silným vetrom. V postihnutej oblasti evakuovali tisícky ľudí, uzatvorili školy, zrušili lety i lodnú dopravu a v pohotovosti je aj armáda.

Filipínske úrady odhadujú, že zhruba 4,2 milióna obyvateľov je vystavených najničivejším dôsledkom v blízkosti oka hurikánu, ktoré je široké 125 kilometrov. Približne 48.000 domov vo veľmi ohrozených oblastiach je vybudovaných z ľahkého materiálu a preto ohrozených silným vetrom.

Mangkhut je podľa filipínskych úradov najsilnejším tajfúnom, aký tento rok krajinu postihol. Sprevádza ho vietor s maximálnou rýchlosťou 205 kilometrov za hodinu, pričom v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť až 255 kilometrov za hodinu, informuje agentúra DPA.

Tajfún sa pohybuje rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu a očakáva sa, že v sobotu dosiahne v oblastiach severných provincií Cagayan alebo Isabela pevninu.

Filipíny sú každoročne zasiahnuté v priemere 250 cyklónmi, ktoré spôsobujú povodne, zosuvy pôdy i ďalšie nehody. Jeden z najsilnejších bol tajfún Haiyan z novembra 2013, ktorý si vyžiadal viac než 6 300 obetí a štyri milióny ľudí bez domova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún Mangkhut