Rusi podozriví z otravy Skripaľa Západ nepresvedčili, píšu ruské médiá

Výpoveď dvoch Rusov rovnakých mien ako majú muži, ktorých britské úrady obvinili z útoku na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Salisbury, Západ nepresvedčila. Napísal to vo svojom komentári ruský denník Kommersant. Muži vo štvrtkovom rozhovore s ruskou televíznou stanicou RT pripustili, že mesto v marci navštívili ako turisti, zodpovednosť za útok však odmietli.

14.09.2018 11:55
Británia Skripaľ Foto: ,
Na videosnímke sú Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov na železničnej stanici v Salisbury.
debata (463)

Britskí prokurátori minulý týždeň identifikovali zo zločinu v Salisbury dvoch podozrivých, ktorí v čase útoku 4. marca v tomto juhoanglickom meste boli pod menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Obaja údajne pracujú pre ruskú vojenskú rozviedku GRU a Skripaľa a jeho dcéru otrávili nervovo paralyzujúcou látkou novičok.

Muži tieto obvinenia v rozhovore popreli. Uviedli, že sú drobní podnikatelia a v Salisbury si chceli pozrieť miestnu preslávenú katedrálu. Pre zlé počasie však strávili 3. marca v meste maximálne hodinu a na miesto sa potom vrátili nasledujúci deň.

Výpoveď oboch mužov podľa Kommersantu rozhodne neuvoľnila napätie medzi Ruskom a Západom a zanechala viac otázok než odpovedí. Rusi napríklad popierajú tvrdenie Londýna, že ich mená nie sú pravé. Prečo teda na kameru neukázali svoje doklady totožnosti? Nepadli ani otázky o ich životopise, mieste, kde pracujú alebo nízkej aktivite na sociálnych sieťach.

Pochybnosti vyjadril okrem iného napríklad aj ruský opozičný politik Dmitrij Gudkov, ktorý výpoveď o túžbe navštíviť katedrálu oboch mužov označil za frázy z wikipédie.

Namietol tiež, že v rozhovore nezaznelo vysvetlenie, prečo mali muži kúpené dve spiatočné letenky (na večerný let 4. marca a nočný let 5. marca) alebo „čo sú páni Petrov a Boširov zač“.

Výpoveďou Rusov sa zaoberal aj petrohradský spravodajský server Fontanka.ru. Podľa neho je na rozhovore najdôležitejšie práve to, čo v ňom nezaznelo. Redaktorka sa okrem iného nespýtala, kde muži v súčasnosti žijú vzhľadom na to, že britské vízum získali v Petrohrade, ale do Londýna odleteli z Moskvy.

Fontanka.ru sa pozastavuje aj nad rozprávaním Rusov o zlom počasí a snehu v uliciach. Upozorňuje, že muži nevysvetlili, prečo do Británie prišli práve v marci. Dodáva navyše, že príbehy o pití horúcej kávy znie od Rusov prinajmenšom smiešne. „Pripustíme, že ste cestovali sami bez žien a detí, čo samo o sebe je pre Rusa divné. Kde je však koňak?“

463 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Skripaľ