Najsilnejší cestovný pas už nemajú Nemci, ale Singapurčania

Najsilnejší cestovný pas už nemajú Nemci, ale Singapurčania. Obyvatelia tohto mestského štátu v juhovýchodnej Ázii sa vďaka nemu dostanú do 127 krajín bez víz, v 39 štátoch vízum dostanú pri príchode a iba do 32 krajín sveta musia žiadať o vízum vopred. Vyplýva to z rebríčka, ktorý zostavuje globálna poradenská spoločnosť Artoni Capital.

14.09.2018 13:29
pasy, cestovné pasy, doklady, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Nemecký pas klesol na druhú priečku, kde mu robia spoločnosť pasy Dánska, Švédska, Fínska, Luxemburska, Nórska, Holandska, Južnej Kórey a USA. Ich držitelia majú dvere otvorené do 165 štátov sveta.

Český pas v pomere k vlaňajšku, keď sa umiestnil siedmy, posilnil o dve priečky. Piate miesto, ktoré znamená voľný prístup do 162 krajín, zaujíma spolu s pasmi Malťanov, Malajzijčanov, Novozélanďanov a Austrálčanov.

V porovnaní s minulým rokom si polepšilo aj Slovensko, ktoré sa z desiatej priečky vyšvihlo na šiestu k Islandu, Litve a Slovinsku. Slováci majú voľný prístup do 161 krajín, kým vlani sa takto dostali do 148 štátov.

Na poslednej priečke je rovnako ako vlani pas afganský, ktorého majitelia sa bez akéhokoľvek obmedzenia dostanú len do piatich krajín, v 25 štátoch im vystavia vízum po príchode a do zvyšných 168 krajín oň musia požiadať vopred.

Najviac si za posledný rok polepšili držitelia pasov gruzínskych a ukrajinských. Tí prví môžu navštíviť bez obmedzenia o 38 krajín viac ako vlani, s ukrajinským pasom sa človek voľne dostane do 34 krajín viac ako v predchádzajú­com roku.

Spoločnosť Artoni Capital tiež zostavila zoznam „najotvorenejších krajín“ na základe počtu štátov, ktorých občania na svoje územie púšťajú bez víza či s udelením víza pri príchode. Na špičke sú napríklad Bolívia, Kambodža, Pobrežie Slonoviny, Gabon, Madagaskar, Katar, Uganda, Rwanda či federatívne štáty Mikronézie.

Index porovnáva pasy všetkých 193 členských krajín OSN plus šiestich území – Taiwanu, Macaa, Hongkongu, Kosova, Palestíny a Vatikánu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #sila pasu