Čelný predstaviteľ EÚ rozhneval Taliansko komentárom o krajnej pravici

Francúzsky politik Pierre Moscovici vyvolal zúrivú reakciu talianskeho krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho, keď pred novinármi vyjadril znepokojenie nad tým, že v Európe sa objavujú "malí Mussoliniovia". Salvini ho obvinil z urážky Talianska a jeho obyvateľov.

14.09.2018 14:33
Pierre Moscovici Foto: ,
Pierre Moscovici.
debata (33)

Moscovici, ktorý je komisárom Európskej únie pre ekonomické záležitosti, uviedol, že súčasná politická situácia s populistickými, krajne pravicovými silami na vzostupe v mnohých krajinách pripomína 30. roky, keď boli pri moci nemecký diktátor Adolf Hitler a taliansky fašistický vodca Benito Mussolini, informovala v piatok agentúra Reuters.

„Našťastie tu nie je zvuk vojenských čižiem, žiadny Hitler, ale možno sa tu objavujú malí Mussoliniovia. To je stále vidno,“ povedal Moscovici novinárom v Paríži. Moscovici, bývalý francúzsky minister financií, neuviedol žiadne konkrétne mená, avšak Salvini, líder protiimigračnej strany Liga Severu (LN), to vzal osobne.

„Prv než urazí Taliansko, Talianov a ich legitímnu vládu, by si mal vypláchnuť ústa,“ reagoval Salvini vo vyhlásení. Salvini obviňuje Francúzsko z toho, že dostatočne nepomáha iným krajinám pri riešení migračnej krízy, ako aj z uvrhnutia Líbye do chaosu – svojou pomocou pri zosadení bývalého vodcu Muammara Kaddáfího.

Moscovici pripomenul, že Taliansko potrebuje znížiť neúsporné míňanie prostriedkov a dať prednosť výdavkom na investície a infraštruktúru, čo prispeje k stimulácii rastu a produktivity.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #krajná pravica #Pierre Moscovici #Matteo Salvini