Maas sa obáva humanitárnej katastrofy Idlibe, Lavrov nie

V sýrskom Idlibe hrozí podľa nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa humanitárna katastrofa. Povedal to po piatkovom rokovaní v Berlíne so svojim ruským kolegom Sergejom Lavrovom, ktorý sa ale dramatických humanitárnych dopadov neobáva.

14.09.2018 16:46 , aktualizované: 18:23
Heiko Maas Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Heiko Maas.
debata (45)

„Urobíme všetko pre to, aby sme zabránili rozsiahlemu vojenskému útoku a možným tisíckam obetí,“ vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii Maas. Zopakoval tiež svoj postoj, že o návrate utečencov do Sýrie sa dá uvažovať až v momente, kedy bude garantované, že im nebude hroziť postih zo strany sýrskych úradov.

Lavrov, ktorého vláda dlhodobo podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v piatok vyjadril presvedčenie, že humanitárna katastrofa nehrozí. Nedošlo k nej podľa neho ani v Halabe (Aleppe) po dobytí mesta vládnymi vojskami. „Je dôležité, aby sa utečenci mohli vracať domov,“ podotkol tiež predstaviteľ krajiny, ktorá v Idlibe podniká nálety, ale uisťuje, že ich cieľom sú len pozície islamistických radikálov.

Podľa Maasa by Moskva mala tiež využiť možnosti, ako tlačiť na Asada, aj pokiaľ ide o ďalšie použitie chemických zbraní. Lavrov ale odmietol, že by Asad niečo také mohol chystať.

Turecko posilnilo dodávky zbraní povstalcom v Idlibe

Turecko posilnilo dodávky zbraní povstalcom zo Sýrskej slobodnej armády (FSA) pôsobiacej v sýrskej provincii Idlib a jej okolí, aby im pomohlo čeliť očakávanej ofenzíve sýrskej vlády a jej ruských a iránskych spojencov. S odvolaním sa na predstaviteľov rebelov o tom informovala agentúra Reuters. Väčšie množstvo zbraní, vrátane raketometov, začalo podľa tohto zdroja do Idlibu prúdiť od minulého týždňa, kedy skrachovali Rokovania Medzi Moskvou, Teheránom a Ankarou s cieľom ofenzívu odvrátiť.

Turecko, na ktorého území už má pobyt 3,5 milióna sýrskych utečencov, sa snaží operáciám Damasku v Idlibe zabrániť, pretože sa obáva ďalšej utečeneckej vlny. Prezident Recep Tayyip Erdogan rovnako ako OSN varoval pred možnou humanitárnou katastrofou.

Severozápadnú provinciu Idlib ovládajú odporcovia sýrskej vlády a obzvlášť dominantnú skupinu tam tvorí teroristická organizácia Haját Tahrír aš-Šám (HTS), označovaná ako sýrska Al-Kájda. Idlib je poslednou väčšou baštou oponentov sýrskej vlády a ofenzíva Damasku by tak mohla byť rozhodujúcou bitkou sýrskej vojny.

Erdogan bude rokovať s Putinom

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu v piatok podľa Reuters vyhlásil, že Ankara sa naďalej snaží presadzovať mierové riešenie situácie v Idlibe a je pripravená spolupracovať v boji proti teroristickým skupinám v tejto provincii. Dodal, že o Sýrii budú v pondelok rokovať Erdogan a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Schôdzka sa podľa tureckých zdrojov uskutoční v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v piatok podľa agentúry Interfax povedal, že Rusko bude naďalej bombardovať „teroristické výrobne zbraní“ v Idlibe, ak to bude nutné, ale že zároveň otvorí humanitárne koridory pre utekajúcich civilistov. Rusko v Idlibe podniká nálety, ale uisťuje, že ich cieľom sú len pozície islamistických radikálov.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Sergej Lavrov #Idlib #Heiko Maas #vojna v Sýrii #dodávky zbraní