Filipíny zasiahol supertajfún Mangkhut so silným vetrom a dažďom

Severovýchodné pobrežie Filipín dnes zasiahol supertajfún Mangkhut. Podľa svedkov so sebou priniesol silný vietor, ktorý strháva strechy a elektrické vedenie a oslepujúci príval dažďa. Tajfún udrel pred sobotňajším svitaním miestneho času (dnes podvečer SELČ) na pobrežné mesto Baggao v provincii Cagayan na severnom výbežku ostrova Luzon. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne väčšie škody alebo obete na životoch v oblasti, kde v posledných dvoch dňoch prebiehala rozsiahla evakuácia obyvateľov.

14.09.2018 21:16
filipíny ázia tajfún Mangkhut Foto:
Vzhľadom k sile víchrice dosahujúcej v nárazoch až 255 kilometrov za hodinu možno Mangkhut prirovnať k najvyššej, piatej kategórii hurikánov v Atlantiku.
debata (3)

V ohrozenej časti Filipín boli uzavreté školy. Úrady podľa agentúry Reuters vyzvali približne 5,2 milióna osôb, ktorí žijú v očakávanej dráhe tajfúnu, aby nevychádzali z domovov.

Meteorológovia uviedli, že Mangkhut by mohol byť rovnako ničivý ako tajfún Haiyan, ktorý si v roku 2013 v centrálnej časti Filipín vyžiadal cez 7 300 mŕtvych alebo nezvestných. Havajské stredisko včasného varovania pred tajfúnmi označilo Mangkhut za supertajfún. Vzhľadom k sile víchrice dosahujúcej v nárazoch až 255 kilometrov za hodinu možno Mangkhut prirovnať k najvyššej, piatej kategórii hurikánov v Atlantiku; jeho sila je teda podstatne väčšia ako sila hurikánu Florence, ktorý dnes udrel na východné pobrežie Spojených štátov.

Pás s dažďom, ktorý tajfún Mangkhut sprevádza, je široký 900 kilometrov a lejaky by mohli na Filipínach spôsobiť zosuvy pôdy a povodne. Na pobreží sa očakávajú vlny s výškou až šiestich metrov. Filipínske úrady vydali varovanie pre 25 provincií na ostrove Luzon, čo so znamená obmedzenia v námornej a leteckej doprave.

Tajfún menom Mangkhut, čo je v thajčine názov pre tropické ovocie mangostan, k filipínskej provincii Cagayan dorazil v čase, keď tu začína zber ryže a kukurice. Filipíny sa v poslednej dobe stretávajú s nedostatkom zásob ryže a provincia Cagayan je jednou z hlavných filipínskych poľnohospodárskych oblastí, uviedla agentúra AP.

Meteorológovia predpokladajú, že po prechode cez Filipíny bude tajfún postupovať k Hongkongu a juhu Číny, kam by mal doraziť v pondelok ráno miestneho času, ak si udrží doterajší kurz. V juhočínskej provincii Kuang-tung bolo zriadených 3 777 núdzových prístreškov a 100 000 miestnych obyvateľov a turistov bolo presunutých na bezpečnejšie miesta či poslaných domov. Provincia tiež povolala 36 000 rybárskych člnov do prístavov, prerušené boli aj niektoré železničné a trajektové spoje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún Mangkhut