Holandsko vyhostilo dvoch Rusov za pokus preniknúť do švajčiarskeho laboratória

Holandské orgány pred niekoľkými mesiacmi zadržali a vyhostili z krajiny dvoch predpokladaných ruských špiónov, ktorí sa údajne snažili hackersky preniknúť do švajčiarskeho laboratória vykonávajúceho testy chemických zbraní. Potvrdila to v piatok švajčiarska vláda, ktorá si predvolala ruského veľvyslanca, aby mu vyjadrila protest proti "pokusu o útok", informovala agentúra AP.

15.09.2018 09:41
debata (130)

Moskva tieto obvinenia rýchlo odmietla. Ide o najnovšie tvrdenia zo strany západných krajín o ruskej špionáži a inej rušivej činnosti. V tomto prípade bol údajným terčom švajčiarsky štátny ústav na ochranu obyvateľstva pred jadrovými, biologickými a chemickými hrozbami Labor Spiez, ktorý analyzoval vzorky z marcového otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Anglicku.

Potvrdenie Švajčiarska prišlo po tom, ako holandské noviny NRC Handelsblad a švajčiarsky denník Tages-Anzeiger priniesli správy, že dvoch Rusov-podozrivých agentov vojenskej spravodajskej služby GRU tento rok vypovedali z Holandska v dôsledku celoeurópskeho vyšetrovania.

Tages-Anzeiger uviedol, že dvojicu mužov zatkli v Haagu počas jari, aj keď presnejšie miesto a čas nie sú jasné. Švajčiarska Spolková spravodajská služba detaily neposkytla, v piatok však oznámila, že v prípade „aktívne“ spolupracuje s britskými a holandskými partnermi, pričom pomohla zabrániť „nelegálnym činom proti dôležitej švajčiarskej infraštruktúre“.

Švajčiarska generálna prokuratúra uviedla, že na „dve osoby“ zapletené do údajného hackerstva sa prišlo počas širšieho vyšetrovania obvinení z „politickej špionáže“, začatého v marci 2017.

Podľa ruského veľvyslanca ide o protiruskú falošnú správu

Ruská štátna tlačová agentúra Tass citovala hovorcu ruského veľvyslanectva vo Švajčiarsku, ktorý označil správu z Holandska za „absurdnú“. „Domnievame sa, že toto je nová protiruská falošná správa vymyslená západnými médiami,“ povedal hovorca Stanislav Smirnov.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov si podľa AP uťahoval z toho, ako dlho trvalo, kým sa takýto prípad dostal na verejnosť. „Neviem si predstaviť, že by takýto prípad, na ktorom sa podieľali špecialisti troch západných krajín, mohol zostať mimo pozornosti masmédií,“ povedal minister novinárom po schôdzke s nemeckým rezortným kolegom Heikom Maasom v Berlíne.

Holandský premiér Mark Rutte ešte v marci oznámil, že jeho krajina vypovedala dvoch ruských agentov. Tento krok prišiel v čase vlny vyhosťovania ruských diplomatov zo západných krajín na protest proti otráveniu Skripaľovcov.

K úniku dát nedošlo

Hovorca laboratória Spiez Andreas Bucher odmietol komentovať udalosti v Holandsku, uviedol však, že v ústave prijali preventívne opatrenia a nedošlo v ňom k úniku dát. „Už niekoľko mesiacov sme mali indície, že nás majú v hľadáčiku hackeri,“ povedal.

Bucher sa tiež odmietol vyjadriť k tomu, či jeho laboratórium analyzovalo vzorky spojené s prípadom Skripaľovcov. Zdôraznil, že inštitút je „zmluvne viazaný“ dôvernosťou pri práci pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Tá sa podieľa na vyšetrovaní otrávenia v Anglicku a sídli v Haagu.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hackeri #Švajčiarsko #Holandsko #špión