Brita v Turecku odsúdili pre členstvo v kurdských milíciách

Súd v Turecku poslal mladého Brita na sedem a pol roka do väzenia za príslušnosť ku kurdským milíciám YPG, ktoré turecké úrady považujú za teroristickú organizáciu. V sobotu o tom s odvolaním sa na jeho matku informuje britská BBC. Joe Robinson v Sýrii bojoval po boku kurdských bojovníkov proti samozvanému Islamskému štátu.

15.09.2018 17:15
debata (3)

Zatiaľ je na kauciu na slobode, proti rozsudku sa chce odvolať. Robinsonova bulharská snúbenica dostala podmienečný trest za „teroristickú propagandu“. Tvrdí, že bola odsúdená za to, že na facebooku zdieľala záznamy s kurdskou vlajkou a odkazy na kurdské piesne na YouTube.

Dvadsaťpäťročný Robinson v minulosti slúžil s britskou armádou v Afganistane. Ku kurdským bojovníkom z YPG sa vo vojne proti Islamskému štátu pridal ako dobrovoľník, strávil s nimi päť mesiacov. O svojich skúsenostiach vraj hovoril v médiách. V Turecku bol zatknutý vlani v lete. V novembri potom bol na kauciu prepustený, ale nesmel z krajiny vycestovať.

Vlani v auguste súd v Turecku poslal na šesť rokov a tri mesiace do väzenia dvoch českých občanov. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas boli odsúdení za spoluprácu s kurdskými milíciami YPG. Táto dvojica sa podľa svojich známych pokúšala o zriadenie poľnej nemocnice pre Kurdov v Sýrii.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Turecko #sýrski kurdi #YPG