Ťažko chorého člena Pussy Riot prevážajú do Nemecka

Člena ruského aktivistického zoskupenia Pussy Riot Piotra Verzilova, ktorého v utorok hospitalizovali po tom, ako upadol do bezvedomia, v sobotu previezli na ďalšiu liečbu do Nemecka. Informuje o tom ruská opozičná spravodajská webstránka Meduza, podľa ktorej liečbu v Nemecku navrhol Verzilovovmu otcovi istý lekár z Berlína, ktorý je jeho blízkym priateľom.

15.09.2018 20:17
Piotr Verzilov Foto: ,
Piotr Verzilov.
debata (212)

Správu potvrdila Verzilovova priateľka Veronika Nikulšinová, ktorá je tiež členkou Pussy Riot, ako aj ďalšia členka tohto zoskupenia Maria Alechinová. Tá pre agentúru Associated Press (AP) predtým uviedla, že Verzilov sa v piatok prebudil k vedomiu, no stále zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti v moskovskej nemocnici.

Alechinová aj Nikulšinová sú presvedčené o tom, že Verzilova otrávili. „Nie je za tým nič iné ako politika,“ povedala v sobotu Alechinová pre AP. Meduza už vo štvrtok napísala, že podľa informácií, ktoré moskovskí lekári poskytli Verzilovovým rodinným príslušníkom, bol tento aktivista predávkovaný liekmi, či už dobrovoľne, alebo nie. Bližšie podrobnosti ruskí lekári zatiaľ neposkytli.

Verzilova a ďalšie tri členky Pussy Riot zatkli ruskí policajti naposledy v júli za narušenie finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale. Štvorica v policajných uniformách vbehla 15. júla na ihrisko moskovského štadióna Lužniki počas zápasu medzi Francúzskom a Chorvátskom. Rozhodli sa tak protestovať proti porušovaniu ľudských práv v Rusku. Aktivisti za to dostali 15-dňový trest odňatia slobody.

212 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Pussy Riot