Florence má na svedomí najmenej 15 mŕtvych a miliardové škody

Rozsiahle škody vo výške desiatok miliárd dolárov a najmenej 15 mŕtvych si cez víkend vyžiadal v Severnej a Južnej Karolíne prírodný živel Florence. V piatok udrel na východné pobrežie USA ako hurikán, v sobotu zoslabol na tropickú búrku a v nedeľu klesol do kategórie tropickej depresie. Meteorológovia síce predpokladajú ďalšie miernenie sily vetra, varujú však pred pretrvávajúcimi intenzívnymi zrážkami.

16.09.2018 09:19 , aktualizované: 21:28
hurikán, florence, usa, záplavy Foto: ,
Člen pobrežnej stráže kontroluje domy.
debata (1)

Záplavy odrezali od sveta mesto Wilmington, ľudí zachraňujú na člnoch

Záplavy vyvolané prudkými zrážkami, ktoré do amerických štátov Severná a Južná Karolína priniesol hurikán Florence, v nedeľu úplne odrezali od sveta mesto Wilmington v Severnej Karolíne. Zaplavené sú všetky cesty vedúce do mesta, informovali jeho predstavitelia, ktorí už požiadali o dodatočnú pomoc zo strany polície aj armády.

Tá by mala do oblasti distribuovať potraviny a pitnú vodu pomocou vrtuľníkov. Ako v nedeľu informoval šéf oddelenia pre zvládanie krízových situácií v štátnej administratíve Severnej Karolíny Michael Sprayberry, v celom štáte je z dôvodu záplav zatvorených 171 ciest.

Približne 15-tisíc obyvateľov Severnej Karolíny už podľa neho muselo byť evakuovaných do provizórnych prístreškov, vyše 700-tisíc domácností je bez elektriny. V najviac zaplavených oblastiach zasahuje podľa Sprayberryho viac ako tisíc záchranárov na viac ako dvoch stovkách člnov.

Počet obetí hurikánu Florence v nedeľu stúpol už na 14, pričom k desiatim úmrtiam prišlo v dôsledku hurikánu v Severnej Karolíne a k štyrom v Južnej Karolíne.

Podľa meteorológov to najhoršie ešte obyvateľov možno stále len čaká a záplavy sa môžu ešte rozšíriť do nevídaných rozmerov. Úrady v Severnej Karolíne nariadili okrem iného povinnú evakuáciu všetkých obyvateľov z povodia Little River a Cape Fear River. Nariadenie sa týka územia do vzdialenosti jednej míle (1,6 kilometra) po oboch brehoch riek, do ktorého spadá napríklad aj 200-tisícové mesto Fayetteville.

Búrka Florence zoslabla na tlakovú níž, riziko povodní stúpa

Tropická búrka Florence, ktorá v piatok zasiahla ako hurikán východné pobrežie USA, zoslabla v nedeľu na tropickú tlakovú níž. Očakávajú sa však záplavy v Severnej aj Južnej Karolíne, uvádza agentúra AP.

Národné stredisko pre hurikány (NHC) uviedlo, že v Severnej Karolíne pretrvávajú mohutné dažďové zrážky a ich efekt môže byť „katastrofický“. Na západe Severnej Karolíny je zvýšené riziko zosuvov pôdy. Stále hrozia aj tornáda, ale rýchlosť vetra sa bude v nasledujúcich dňoch znižovať.

Podľa meteorológov sa lejaky očakávajú začiatkom týždňa v častiach Západnej Virgínie a na stredozápade Virgínie. V oboch štátoch tiež hrozí riziko náhlych záplav a rozvodnených riek.

V nedeľu ráno miestneho času sa Florence nachádzala približne 35 kilometrov od mesta Columbia v Južnej Karolíne. Sprevádzal ju vietor s rýchlosťou 55 kilometrov za hodinu a pohybovala sa rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu smerom na západ.

Podľa televízie CNN si Florence zatiaľ vyžiadala najmenej 14 ľudských životov. Udrela na pevninu v piatok ako hurikán prvej kategórie a spôsobila výpadok elektrickej energie pre 796-tisíc odberateľov v Severnej a Južnej Karolíne.

Florence má najmenej 11 obetí, 930-tisíc odberateľov je bez prúdu

Najmenej 14 obetí si vyžiadal hurikán Florence, ktorý v piatok zasiahol východné pobrežie USA. Novú bilanciu zverejnila agentúra AP. Živel po príchode na pevninu zoslabol v tropickú búrku, štáty Severná a Južná Karolína ale ďalej pociťujú jeho devastujúce účinky. Víchor, ktorý búrku sprevádza, ničí domy, poráža stromy a stĺpy elektrického vedenia. Bez elektriny sa ocitlo takmer 930-tisíc domácností a podnikov. Rozsiahlymi záplavami, ktoré spôsobili mohutné lejaky, zostali odrezané od okolia stovky ľudí. Po celých Spojených štátoch bolo do nedele zrušených vyše 2400 letov.

Okolo poludnia miestneho času (približne 18:00 SELČ) sa Florence prakticky zastavil 65 kilometrov západne od jihokarolínského Myrtle Beach. Postupuje ďalej rýchlosťou len štyri kilometre za hodinu. V búrkovom fronte širokom 560 kilometrov sila vetra dosahuje okolo 75 kilometrov za hodinu.

V niektorých mestách podľa agentúry AP už spadlo viac ako 60 centimetrov zrážok. Meteorológovia v predpovediach ale varovali, že celkovo by zrážky mohli dosiahnuť až jedného metra. Podľa guvernéra Severnej Karolíny Roya Coopera by mohli byť záplavy spôsobené dažďom, ktorý hurikán priniesol, najhoršie v dejinách štátu. „Voda stúpa, ak si nebudete dávať pozor, riskujete svoj život,“ povedal Cooper.

Najviac mŕtvych hlási Severná Karolína. Sú medzi nimi napríklad žena a jej dieťa, na ktorých dom v meste Wilmington v Severnej Karolíne spadol strom. Ďalšou obeťou sa stala žena v okrese Pender v Severnej Karolíne, ku ktorej kvôli stromom na ceste včas nedorazila záchranná služba. Muž v okrese Lenoir zase zomrel pri zapájaní generátora. V tom istom okrese zahynul ďalší muž, ktorý vyšiel von skontrolovať psov a zmietla ho víchrica. Prvú obeť ohlásila aj Južná Karolína, kde zahynula 61-ročná žena po náraze do stromu, ktorý spadol na cestu.

V Severokarolínskom meste New Bern s 30-tisíc obyvateľmi sa vyliali z brehov dve miestne rieky a celé historické centrum mesta, ktoré pochádza zo začiatku 18. storočia, sa ocitlo pod vodou. Zo zatopených oblastí bolo s pomocou člnov zachránených 360 ľudí, ktorí neuposlúchli výzvy na evakuáciu, napísala agentúra AP.

Dramatické chvíle prežili aj hostia v hoteli v meste Jacksonville v Severnej Karolíne. V dôsledku silného vetra sa prepadla časť strechy a viac ako 60 ľudí, vrátane mnohých detí, muselo byť záchranármi dopravených do bezpečia.

Problémom je pomalý postup búrky

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) uviedlo, že živel bude počas víkendu ďalej slabnúť. Problémom je ale pomalý postup búrky, kvôli ktorému môže Florence priniesť viac zrážok, než sa predpokladalo.

Bez prúdu je podľa aktualizovaných údajov už takmer 930-tisíc domovov a podnikov, úrady ale upozorňujú, že prerušenie dodávok elektriny najskor postihne ďalšie milióny ľudí. Obnova dodávok by mohla trvať aj niekoľko týždňov.

Biely dom uviedol, že prezident Donald Trump v piatok hovoril s predstaviteľmi postihnutých oblastí a plánuje vydať sa do regiónu v budúcom týždni. V pohotovosti je okolo 9700 členov Národnej gardy a civilistov s vrtuľníky a člny. Tí by mali pomôcť aj v ďalších dňoch, kedy sa povodne očakávajú ďalej vo vnútrozemí, ako sa bude postupne zdvíhať hladina vody v riekach.

Prvé odhady škôd hovoria o desiatich až šesťdesiatich miliardách dolárov. Agentúra AP tiež upozornila, že hrozia obrovské ekologické škody, pokiaľ voda vyplaví priemyselné podniky, chemické továrne a prístavné doky, ktoré sú v ceste hurikánu. Pitnú vodu by mohli kontaminovať aj splašky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán Florence