Tajfún Mangkhut má v Číne dve obete, evakuovaných bolo 2,4 mil. ľudí

Dve obete si v juhočínskej provincii Kuang-Tung vyžiadal tajfún Mangkhut, ktorý v nedeľu dorazil do Číny potom, čo si na Filipínach vyžiadal desiatky mŕtvych. Z provincie museli evakuovať 2,4 milióna ľudí. S odvolaním sa na čínsku televíziu to uviedla agentúra AP. Úrady v provincii Kuang-Tung, v Hongkongu a Macau vyhlásili najvyšší stupeň nebezpečenstva.

16.09.2018 11:04 , aktualizované: 19:17
čína tajfún mangkhut Foto: ,
Vysoké vlny počas tajfúnu Mangkhut v Číne zaplavili ulice.
debata

Tajfún na čínsku pevninu udrel popoludní miestneho času (dopoludnia SELČ) v oblasti mesta Tchaj-šan, sprevádzal ho víchor s rýchlosťou 162 kilometrov za hodinu, ktorý zdvihol trojmetrové vlny.

2,4 milióna ľudí zo siedmich miest v provincii Kuang-Tung bolo evakuovaných, do prístavov sa muselo vrátiť 50-tisíc lodí, kasína v čínskej správnej oblasti Macao, ktorá je známa ako raj hráčov, vôbec prvýkrát zostali zavreté a život v Hongkongu sa podľa agentúr prakticky zastavil.

Úrady vyzvali ľudí, aby nechodili do oblasti hongkonského prístavu Victoria Harbour. Víchrica v tomto meste strhla stavebný žeriav a voda tu, rovnako ako v Macau, zaplavila celé ulice. Macao hlási 15 zranených.

Vlny vyplavovali na pevninu ryby

V Hongkongu pri búrke utrpelo zranenia vyše 110 ľudí. Vlny dosahovali výšku 3,5 metra a na pevninu vyplavovali z mora ryby. V náporoch vetra sa kývali mrakodrapy a okenné tabuľky sa triasli. „Trvalo to dosť dlho, najmenej dve hodiny, bolo mi zle,“ povedala jedna z obyvateliek výškovej budovy.

Na hongkongskom medzinárodnom letisku bolo zrušených vyše 800 letov. Toto opatrenie sa dotklo viac ako 100-tisíc cestujúcich.

V Macau podľa hlásení miestnych úradov zatiaľ utrpelo pri búrke zranenia päť ľudí. Mesto zažilo vlani v auguste ničivé záplavy v dôsledku tajfúnu Hato, pri ktorých zahynulo desať ľudí. Na adresu miestneho meteorologického ústavu sa následne zniesli obvinenia z neschopnosti a korupcie.

„Kráľ búrok“

V Číne boli pred príchodom tajfúnu, nazvaného miestnymi médiami „kráľ búrok“, uzavreté prístavy, rafinérie a veľké priemyselné podniky. Do niektorých miest boli z preventívnych dôvodov obmedzené dodávky prúdu. Podľa agentúry Reuters panujú obavy, či nebude ohrozená výroba cukru v provincii Kuang-Tung, odkiaľ pochádza desatina čínskej produkcie tejto komodity. Agentúra AP uviedla, že bola prerušená prevádzka rýchlovlakov aj niektorých bežných vlakov medzi provinciami Kuang-tung a Chaj-nan.

Tajfún Mangkhut zasiahol aj Čínu, kde už hlásia zranených a škody

Tajfún Mangkhut zasiahol v nedeľu popoludní južnú Čínu po tom, ako sa so silným vetrom a prívalovými dažďami prehnal cez severné Filipíny, kde si zosuvy pôdy a záplavy vyžiadali možno okolo 100 obetí na životoch.

Pred príchodom tajfúnu evakuovali v čínskej provincii Kuang-tung takmer pol milióna ľudí, v Macau po prvý raz uzavreli kasína a v Hongkongu úrady varovali ľudí, aby nechodili do prístavu Victoria Harbour, kde vlny bičovali nábrežie spevnené vrecami s pieskom, informovala agentúra AP.

Mangkhut prešiel nad pevninu v meste Tchaj-šan v Kuang-tungu okolo 17.00 h miestneho času (11.00 h SELČ), sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 162 kilometrov za hodinu.

Z regiónu už hlásili viac než 100 zranených, keď silný vietor vyvracal stromy, rozbíjal okná, strhával strechy a celé ulice i oblasti zaplavila voda miestami vysoká po pás, uviedol denník South China Morning Post.

V Hongkongu, v ktorého okolí sa podľa správ hladiny zdvihli až o tri metre, ostalo v dôsledku poškodených vedení 7000 ľudí bez elektriny, uviedla agentúra DPA.

Čínske úrady varovali, že Mangkhut môže byť najsilnejším tajfúnom v krajine v tomto roku, a vydali pred ním červenú výstrahu najvyššieho stupňa. Podľa štátneho meteorologického ústavu bude zasiahnutý husto obývaný región vystavený „vážnej skúške“, pričom úrady by sa mali pripraviť na možné pohromy.

Tajfún narušil aj dopravu. Zrušené boli stovky letov a v provinciách Kuang-tung a Chaj-nan zrušili prevádzku všetkých rýchlovlakov i niektoré ďalšie železničné spojenia. Desaťtisíce rybárskych plavidiel sa vrátili do prístavov a zastavili sa aj stavebné práce.

Obetí ničivého tajfúnu Mangkhut je na Filipínach už zrejme viac ako 100

Počet obetí ničivého tajfúnu Mangkhut, ktorý v sobotu zasiahol severnú časť Filipín, je už pravdepodobne viac ako 100. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na Victoria Palangdana, starostu mesta Itogon.

Do bilancie sú zarátané aj osoby z baníckej nocľahárne, ktorí sú nezvestní po zosuve pôdy v Itogone, takmer 200 kilometrov severne od Manily, uviedol Palangdan.

Štyridsať až päťdesiat ľudí bolo vo vnútri objektu v čase zosuvu a z Itogonu hlásili aj ďalších 32 mŕtvych. „Zdá sa, že počet obetí sa zvyšuje na najmenej 100,“ konštatoval starosta mesta.

Úrady doteraz hlásili, že zosuvy pôdy a záplavy si na severe Filipín vyžiadali najmenej 28 obetí na životoch. Podľa Palangdana len jedna z týchto obetí žila v Itogone.

Mangkhut je najsilnejší tajfún, aký tento rok postihol Filipíny. Pri prechode cez severnú časť ostrova Luzon sa priemerná rýchlosť vetra počas dňa znížila na 170 kilometrov za hodinu s nárazmi do 260 kilometrov za hodinu.

Väčšinu obetí si vyžiadali zosuvy pôdy v horských oblastiach. V nedeľu tajfún zamieril k husto osídleným oblastiam Hongkongu a južnej Číny.

Podľa Albayaldea 20 ľudí zahynulo v regióne Cordillera, štyria v provincii Nueva Vizcaya a jeden mimo týchto oblastí. Ďalších troch mŕtvych hlásili v provincii Cagayan na severe ostrova Luzon, takmer 400 kilometrov severne od Manily.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún Mangkhut