Merkelová a Kurz hovorili o zlepšení ochrany hraníc EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a rakúsky kancelár Sebastian Kurz chcú zlepšiť ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. Uviedli to na tlačovej konferencii pred nedeľňajším rokovaním v Berlíne. Nemecko chce s Rakúskom spolupracovať aj na zlepšovaní situácie ľudí v Afrike, aby nemuseli zo svojich krajín utekať. Kurz, ktorého krajina teraz predsedá Rade EÚ, sa s Merkelovou zišiel niekoľko dní pred neformálnou schôdzkou premiérov a prezidentov EÚ v Salzburgu, kde sa bude rokovať aj o migrácii.

16.09.2018 12:20 , aktualizované: 20:25
sebastian kurz, angela merkelová Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
debata (21)

Merkelová pred rokovaním zdôraznila, že Nemecko zdieľa priority rakúskeho predsedníctva vrátane zlepšenia ochrany vonkajších hraníc EÚ. Európska komisia navrhuje zvýšiť počet zamestnancov úniovej pohraničnej agentúry Frontex na 10-tisíc. Kurz v nedeľu povedal, že cieľom je toto číslo dosiahnuť do roku 2020.

Dôležité je podľa Merkelovej venovať sa viac aj rozvoju Afriky, aby ľudia nemali dôvod z nej do Európy utekať. Kancelárka vyzvala, aby si európske krajiny „rozdelili prácu“ a každá spolupracovala s inými africkými krajinami. Kurz upozornil, že Rakúsko v decembri usporiada vo Viedni summit EÚ s africkými krajinami.

Na neformálnom stretnutí šéfov štátov a vlád EÚ 20. septembra v Salzburgu podľa Merkelovej a Kurze nebudú prijaté žiadne závery, slúžiť bude predovšetkým „intenzívnej diskusii“.

V Salzburgu sa budúci týždeň bude rokovať zrejme aj o nadchádzajúcom odchode Británie z Európskej únie. Merkelová sa s Kurzom zhodla na tom, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo situácii, kedy by Británia opustila EÚ bez dohody.

Nemecké médiá v nedeľu špekulovali, že by Merkelová s Kurzom mohla hovoriť aj o maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi. Európsky parlament v stredu schválil odporúčanie, aby krajiny EÚ začali proti Maďarsku konanie pre vážne ohrozenie hodnôt únie. Kurz bol dlho považovaný za Orbánovho spojenca, pred hlasovaním ale podporil začatie procedúry voči Budapešti.

Kurz sa ako predseda vlády krajiny, ktorá predsedá Rade Európskej únie, stretne ešte v pondelok s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Merkelová v pondelok navštívi severoafrický stáť Alžírsko.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Rakúsko #Afrika #Angela Merkelová #Sebastian Kurz