Tisíce Macedóncov pochodovali na podporu referenda o zmene názvu krajiny

Niekoľko tisíc ľudí sa zúčastnilo v nedeľu na pochode v macedónskom hlavnom meste Skopje, ktorý mal podporiť schválenie zmeny názvu krajiny v nadchádzajúcom referende, naplánovanom na 30. septembra. O akcii v rámci predreferendovej kampane informovala tlačová agentúra AP.

16.09.2018 19:28
macedónsko referendum pochod zoran zaev Foto: ,
Macedónsky premiér Zoran Zaev (uprostred) sa zúčastnil pochodu na podporu referenda o zmene názvu krajiny.
debata (19)

Na zhromaždení bol prítomný aj macedónsky premiér Zoran Zaev, ktorý vystúpil pred zastupiteľským úradom EÚ v Skopje. Občanov Macedónska vyzval, aby si nenechali ujsť historickú príležitosť a podporili dohodu o zmene názvu.

Cieľom tohto kroku je urovnať 27 rokov trvajúci spor so susedným Gréckom, ktorý bol pre Macedóncov prekážkou v úsilí začleniť sa do NATO či EÚ. Na základe júnovej dohody s Aténami sa má doterajší oficiálny názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM) zmeniť na nový – Republika Severné Macedónsko.

Lídri macedónskej opozície vyzývajú voličov, aby túto dohodu odmietli. Zmena názvu si vyžiada aj novelizáciu ústavy, ak ju však občania v nezáväznom plebiscite odmietnu, budú nasledovať predčasné voľby.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko #pochod #zmena názvu