Lídri Severnej a Južnej Kórey smerujú na summit, hovoriť budú aj o denuklearizácii

Denuklearizácia Kórejského polostrova je jednou z kľúčových tém, o ktorej bude juhokórejský prezident Mun Če-in diskutovať tento týždeň na stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Uviedla to v pondelok agentúra Jonhap s odvolaním sa na oznámenie prezidentskej kancelárie v Soule.

17.09.2018 07:48
mun, kim Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok na stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.
debata (2)

„Len nedávno sa stala denuklearizácia položkou programu rozhovorov medzi Severom a Spojenými štátmi… Teraz je denuklearizácia kľúčovou otázkou (na medzikórejskom summite),“ píše sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie zverejnenom deň pred začiatkom trojdňovej cesty Mun Če-ina do Severnej Kórey.

Výsledok summitu sa však podľa prezidentskej kancelárie nedá predpovedať. Zatiaľ nie je známe ani to, či sa vrcholná schôdzka skončí podpísaním záverečnej deklarácie.

Mun Če-in odletí do KĽDR na čele 200-člennej delegácie z vojenskej leteckej základne pri Soule o 08.40 h miestneho času. Do severokórejskej metropoly Pchjongjang má doraziť o 10.00 h.

Prvé stretnutie oboch lídrov sa uskutoční krátko nato, po ňom bude nasledovať oficiálna uvítacia večera organizovaná Kim Čong-unom. Obaja politici sa stretnú aj v stredu.

Summit bude zameraný na tri okruhy otázok. Prvým je zlepšenie a rozvoj vzťahov medzi oboma Kóreami, druhým sprostredkovanie a podpora rokovaní o denuklearizácii Kórejského polostrova medzi KĽDR a USA a tretím znižovanie vojenského napätia v regióne.

Časť medzikórejského summitu v Pchjongjangu bude naživo vysielaná aj v Soule. Pôjde o prvý prípad, čo budú juhokórejské médiá týmto spôsobom pokrývať udalosť v KĽDR.

Kim Čong-un a Mun Če-in sa stretnú tretíkrát od nástupu juhokórejského prezidenta do funkcie v máji 2017. Prvýkrát sa tak stalo 27. apríla, druhýkrát 26. mája tohto roku. Obe stretnutia sa konali v pohraničnej dedine Pchanmundžom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Mun Če-in