Chceli Gorbačova vo východnom Nemecku zavraždiť vlastní?

Dejiny sa možno mohli vyvíjať inak. V ich centre sa v roku 1989 podľa vlastných slov ocitol príslušník britských špeciálnych jednotiek SAS, ktorého vyslali do komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Muž tvrdí, že sa mu náhodou asi podarilo prekaziť plán zavraždiť vtedajšieho sovietskeho lídra Michaila Gorbačova. Atentát pravdepodobne pripravovali stúpenci tvrdej línie v KGB a politbyre v spolupráci s ľavicovými teroristami z Frakcie Červenej armády (RAF).

17.09.2018 15:00
Michail Gorbačov Foto:
Michail Gorbačov na archívnej snímke z obdobia, keď bol šéfom Kremľa.
debata (98)

Brit o tom napísal pod pseudonymom Tom Shore knihu s názvom Pilgrim Spy (Putujúci špión). Pre denník Guardian tiež vysvetlil, prečo sa po rokoch odhodlal prehovoriť.

Shore tvrdí, že ho vyslali do NDR, aby monitoroval možnú vojenskú operáciu ZSSR. V roku 1989 sa sovietsky blok rúcal. Gorbačov sa chystal do východného Nemecka na oslavy 40. výročia založenia NDR. Vzťahy medzi pohlavármi v Berlíne na čele s Erichom Honeckerom a Moskvou však boli napäté. Gorbačovov kurz reforiem a prestavby narazil na odpor starej komunistickej gardy vo východnom Nemecku.

Zabránil pohrome?

V tejto situácii Shore v NDR nadviazal kontakty s hnutím bojujúcim za politické zmeny v Lipsku. Bývalý špión tvrdí, že zistil, že do tejto organizácie sa infiltrovali teroristi z RAF. Hnutiu však zaobstaral vojenskú vysielačku, aby mohlo zvolať viac ľudí na demonštrácie.

"O niekoľko týždňov som opravoval prístroj a konfrontovali ma dvaja ozbrojení muži. Podarilo sa mi situáciu zvládnuť a ja som začal vypočúvať ich. Povedali, že sú z RAF a mali záujem o vysielačku. Potom prišiel skutočný šok. Vyšlo z nich, že RAF sa chystá zavraždiť Gorbačova počas jeho návštevy Berlína na 40. výročie založenia NDR. Vedel som, že keby ho zabili na východonemeckom území, Rusi by okamžite obvinili hnutie za slobodu. Výsledok by bol, že by to použili ako zámienku na vojenský zásah a prevzatie moci. NDR však bola krajina Varšavskej zmluvy na pokraji revolúcie,“ napísal Shore v knihe. Príslušník špeciálnych jednotiek sa potom snažil za každú cenu zabrániť pohrome. Shore si myslí, že keby atentát uspel, malo by to zásadný vplyv na dejiny.

"Európska história druhej polovice 20. storočia a to, čo prišlo po nej, by bola veľmi odlišná. Pravdepodobne som zachránili život Michailovi Gorbačovovi. A zároveň tento proces vzal starej ruskej garde zámienku opätovne ovládnuť východné Nemecko. Nikto o tom nevedel a vtedy som chcel, aby to tak zostalo,“ uviedol Shore.

Zaujímavé v tejto súvislosti je, že sa dlhodobo špekuluje, že Gorbačov bol nahnevaný na Honeckera za jeho neochotu presadzovať reformy a vraj proti nemu plánoval puč. "Nedá sa úplne vylúčiť, že sa niečo chystalo,“ reagoval na Shoreove tvrdenia Kay Schiller, expert na históriu NDR z Durhamskej univerzity. "Ale zdá sa mi to trochu príliš pritiahnuté za vlasy a fantastické,“ uviedol odborník pre Pravdu.

Shore teraz tvrdí, že o tom, čo sa stalo koncom 80. rokov minulého storočia, už môže hovoriť, lebo ľudia, ktorých spomína, sú buď mŕtvi, alebo nečinní a neprezrádza žiadne tajomstvá. "Chcel som porozprávať tento príbeh aj preto, čo sa nevie. Berlínsky múr padol, ale prehliadame úsilie ľudí v Lipsku, ktorí týždne riskovali životy, aby zmenili vládu. S mnohými z nich brutálne zaobchádzali, prežili skutočnú hrôzu. Ale prehliada sa to, veď múr padol a bolo to,“ uviedol Shore.

Bol tam aj Putin

Brit si v knihe zaspomínal, že v čase jeho pôsobenia v NDR tam bol za KGB dnešný ruský prezident Vladimir Putin. Shore tvrdí, že sledoval protesty a pomáhal východonemeckým úradom v boji s nimi. "Nič nenasvedčovalo, že sa jedného dňa stane jedným z najmocnejších a najnebezpečnejších ľudí na svete. Moja osobná paranoja však rástla, čo sa vám stáva, keď pracujete sám a v utajení. Putin sa rýchlo stal problémom, ktorý som nevedel riešiť. Bol všade,“ napísal podľa Guardianu Shore.

Hlavný problém knihy však spočíva v tom, že jej príbeh sa mimoriadne podobá na dielo spisovateľa Adama Halla Quiller KGB z roku 1989. Aj v ňom sa hlavná zápletka točí okolo pripravovaného atentátu na Gorbačova. Expert na tajné služby Rob Dover z Leicesterskej univerzity vníma slová bývalého agenta s rezervou. "Nepochybujem, že hovorí o niečom, čo je z jeho pohľadu autentické. Ale pokus o vraždu Gorbačova, o ktorej by nevedela Stasi? Nezdá sa mi to pravdepodobné. A mala to byť snaha zvnútra ZSSR, aby krajina bola menej zraniteľná. Možné to je. Ale predsa, keby k tomu došlo, vytvorilo by sa mocenské vákuum, ktoré by bolo náročné kontrolovať. To sa ukázalo v Sovietskom zväze počas puču v auguste 1991,“ pripomenul pre Pravdu Dover.

Bývalý člen britskej tajnej služby, novinár a spisovateľ Michael Smith upozorňuje, že jedným z neobjavených príbehov studenej vojny je pôsobenie ľudí zo špeciálnych jednotiek SAS v krajinách Varšavskej zmluvy. "Na tomto príbehu je však niekoľko podozrivých vecí, ako napríklad to, ako autor vedel o Putinovi a jeho práci v KGB. Ale na druhej strane tým nechcem poprieť, že britské špeciálne jednotky operovali v NDR,“ uviedol Smith.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #NDR #Vladimir Putin #Michail Gorbačov