Zatiaľ nie je známe, či útok nožom na policajtov v Bruseli súvisel s terorizmom

Bruselská prokuratúra potvrdila incident, ku ktorému došlo v pondelok okolo 8.30 h v blízkosti parku Maximilien na severe mesta. Úrady v tejto súvislosti vyšetrujú útok nožom na policajtov a následne aj oprávnenosť použitia strelnej zbrane zo strany polície. Uviedla to televízna stanica RTBF.

17.09.2018 10:55 , aktualizované: 14:15
debata (17)

Hovorkyňa bruselskej polície Ilse Van De Keereová pôvodne uviedla, že „muž s nožom v ruke napadol jedného z jej kolegov“, pričom druhý člen hliadky na útočníka dvakrát vystrelil a spôsobil mu „vážne zranenia“.

Prvé vyšetrovanie prípadu ukázalo, že policajná hliadka oslovila muža, ktorý spal na chodníku pred jednou z budov Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na Antverpskej ulici. Muž, ktorého identitu úrady zatiaľ nepoznajú, sa vzápätí začal vyhrážať nožom. Hliadka ho vyzvala, aby pustil zbraň, ten však namiesto toho, aby poslúchol mužov zákona, na jedného z nich zaútočil a poranil ho nožom v oblasti tváre. Druhý policajt na útočníka trikrát vystrelil.

Útočník bol so zraneniami hrudníka a nohy prevezený do nemocnice, jeho stav belgické médiá označili za kritický.

Podľa RTBF bolo spustené trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi, pričom vyšetrovanie sa týka aj oprávnenosti policajnej streľby. Bruselská prokuratúra zdôraznila, že zatiaľ neexistujú náznaky, že išlo o útok teroristickej povahy.

Od roku 2015 je park Maximilien, kde k incidentu došlo, vyhľadávaným miestom stretnutí migrantov, dodala na Twitteri bruselská polícia. V parku však prespávajú aj bezdomovci a v minulých rokoch miestne úrady riešili aj situáciu niekoľkých rómskych rodín zo Slovenska, ktoré v tomto parku bývali po ich vysťahovaní z dočasného zimného obytného zariadenia.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Brusel #muž #nôž