Vláda v Berne vyzvala Rusko, aby prestalo so špionážnou činnosťou vo Švajčiarsku

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí vydalo cez víkend vyhlásenie, v ktorom oficiálne žiada, aby Rusko prestalo s akoukoľvek špionážnou činnosťou na švajčiarskom území alebo proti cieľom vo Švajčiarsku.

17.09.2018 12:12
debata (22)

Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že toto vyhlásenie sa objavilo po tom, ako holandské noviny NRC Handelsblad a švajčiarsky denník Tages-Anzeiger minulý týždeň priniesli správy, že dvoch Rusov – podozrivých agentov vojenskej spravodajskej služby GRU vypovedali tento rok z Holandska v dôsledku celoeurópskeho vyšetrovania.

Švajčiarska generálna prokuratúra minulý piatok uviedla, že na „dve osoby“ zapletené do údajného hackerstva sa prišlo počas širšieho vyšetrovania obvinení z „politickej špionáže“, začatého v marci 2017.

Švajčiarska Spolková spravodajská služba detaily neposkytla, oznámila však, že v prípade „aktívne“ spolupracuje s britskými a holandskými partnermi, pričom pomohla zabrániť „nelegálnym činom proti dôležitej švajčiarskej infraštruktúre“.

Nemenované zdroje pre oba denníky uviedli, že podozriví agenti mali v úmysle preniknúť do laboratória Spiez v blízkosti Bernu, kde sa analyzujú chemické a biologické zbrane a testujú nervovoparalytické látky ako novičok.

Práve o látke novičok Británia tvrdí, že bol použitý v marci pri pokuse o otrávenie bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Z tohto útoku, ktorý sa odohral v anglickom meste Salisbury, Británia obvinila dvoch Rusov.

Medzičasom švajčiarska prokuratúra informovala, že prešetruje aj počítačový útok voči Svetovej antidopingovej agentúre sídliacej vo Švajčiarsku. Osoby podozrivé v tomto prípade sú totožné s tou dvojicou podozrivých z hackerstva, ktorých švajčiarske orgány identifikovali v piatok.

Agentúra Reuters uviedla, že Švajčiarsko sa stalo terčom počítačových útokov a záujmu špiónov práve kvôli tomu, že je sídlom mnohých medzinárodných organizácií – napríklad agentúr OSN či Medzinárodného olympijského výboru.

Podľa švajčiarskeho denníka Tages Anzeiger, odvolávajúceho sa na vládne zdroje, vo Švajčiarsku teraz pod diplomatických krytím pôsobia zrejme desiatky ruských agentov.

Denník totiž tvrdí, že viac ako štvrtina ruských občanov akreditovaných vo Švajčiarku sú špióni. Švajčiarsky rezort diplomacie informoval, že v krajine je oficiálne zaregistrovaných 82 zástupcov Ruska, ktorí pracujú na veľvyslanectve v Berne a na ruských konzulátoch v Ženeve, Lausanne a Zürichu.

Ruské veľvyslanectvo označilo tieto obvinenia za „nepodložené“ a „neopodstatnené“. „Vyzerá to na absurdný pokus poskytnúť čitateľom skreslený pohľad o Rusoch, ktorí pracujú vo Švajčiarsku,“ uviedlo ruské veľvyslanectvo.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #Bern