Donald Trump podporil summit iniciatívy Trojmoria

Americký prezident Donald Trump v pondelok potvrdil, že Washington podporí summit iniciatívy Trojmoria, ktorý sa začína dnes v Bukurešti, informovala agentúra AP.

17.09.2018 13:02
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (6)

Iniciatíva Trojmoria je neformálna organizácia 12 krajín strednej a východnej Európy. Podľa Trumpa má tento summit zlepšiť prepojenie medzi krajinami vo východnej Európe a posilniť vzťahy medzi Spojenými štátmi a EÚ.

Trump v pondelok pred začiatkom summitu rumunskému prezidentovi Klausovi Johannisovi napísal, že summit môže rozšíriť infraštruktúru a obchodné spojenia, posilniť energetickú bezpečnosť a znížiť obchodné bariéry. „Spojené štáty budú aj naďalej hrdým partnerom v tomto úsilí… v tomto strategicky dôležitom regióne,“ napísal Trump.

Dvojdňového summitu sa zúčastnia aj prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker, americký minister energetiky Rick Perry, chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová a ďalší vedúci predstavitelia.

V týchto dňoch sa v Bukurešti koná aj hospodársky summit, na ktorom sa stretnú funkcionári a bankári z Európskej investičnej banky (EIB) a Svetovej banky (WB).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Bukurešť #Donald Trump