Do zneužívania detí je zapletená polovica holandských duchovných

Až polovica zo všetkých holandských rímskokatolíckych kardinálov či biskupov sa podieľala na praktikách zneužívania detí, či už osobne, alebo prinajmenšom tým, že zahladzovali stopy po týchto činoch.

17.09.2018 16:07
debata (9)

Uvádza sa to v spravodajskom materiáli, ktorý vo svojom víkendovom vydaní priniesol renomovaný holandský denník NRC. Jeho novinári pritom pri práci čerpali z výpovedí svedkov, vlastného pátrania, ale predovšetkým zo správy o zneužívaní detí katolíckymi kňazmi v Holandsku, ktorú si dala v roku 2011 vypracovať samotná cirkev.

Už pôvodná komplexná správa z roku 2011 priniesla šokujúce informácie, podľa ktorých za skúmané obdobie 65 rokov katolícki kňazi v Holandsku sexuálne zneužili takmer 20-tisíc detí.

Podľa materiálu zverejneného denníkom NRC je však alarmujúci aj počet vysokých cirkevných hodnostárov, ktorí sa podieľali na týchto praktikách. Podľa zistení denníka z celkového počtu 39 holandských kardinálov a biskupov, ktorí slúžili v cirkvi medzi rokmi 1945 až 2010, sa na zneužívaní a zahladzovaní stôp po ňom podieľali až dvadsiati, teda viac ako polovica z nich.

Štyria biskupi sa mali podľa denníka osobne dopúšťať zneužívania detí a ďalší šestnásti biskupi a kardináli mali kryť zneužívanie detí v radoch nižšieho duchovenstva, a to prinajmenšom tým spôsobom, že kňazov, ktorým sa na tieto praktiky prišlo, preraďovali do nových farností.

Holandská katolícka cirkev na zistenia denníka reagovala s tým, že v potvrdených prípadoch zneužívania detí tí biskupi, ktorí rozhodovali o presunutí kňazov do nových farností, „nepostupovali dostatočne citlivo“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie detí #biskupi #kňazi