Haleyová: Rusko umožnilo Pchjongjangu zavraždiť Kimovho brata

Stála zástupkyňa Spojených štátov v newyorskom sídle OSN Nikki Haleyová obvinila Rusko, že dodávalo Severnej Kórei látku použitú k minuloročnej vražde Kim Čong-nama, brata terajšieho severokórejského vodcu, ktorá sa odohrala v Malajzii. Napísala to ruská agentúra TASS v správe o rokovaní BR OSN, venovanej sankciám proti KĽDR.

17.09.2018 17:52
Haleyová Foto: ,
Veľvyslankyňa USA Nikki Haleyová.
debata (81)

Kim Čong-unov starší brat bol napadnutý vlani vo februári na letisku v Kuala Lumpur dvoma ženami, podľa zistení malajzijských vyšetrovateľov Indonézankou Siti Aisyahovou a Vietnamkou Doan Thi Huong. Ženy, údajne napojené na severokórejské tajné služby, Kim Čong-namovi vstrekli do tváre nervový plyn VX, chemickú bojovú látku ochromujúcu dýchacie svaly.

„Keď Severná Kórea zavraždila Kim Čong-nama, stalo sa tak v spolupráci s Ruskom, ktoré Severnej Kórei dodávalo biologické látky,“ citovala ruská agentúra Haleyovou.

Kim Čong-nam bol najstarším synom bývalého severokórejského vodcu Kim Čong-ila. Pred smrťou žil niekoľko rokov v zahraničí, pretože v KĽDR upadol do nemilosti. Analytici predpokladajú, že ho Kim Čong-un, ktorý mal rovnakého otca, ale inú matku, mohol vnímať ako ohrozenie svojej vlády.

Haleyová v pondelok na schôdzi Bezpečnostnej rady takisto vyhlásila, že jej krajina má k dispozícii dôkazy o „rozsiahlom porušovaní sankčného režimu OSN“ zo strany Ruska. Tankery z Ruska podľa nej zásobujú KĽDR ropnými produktmi prečerpávaním do iných lodí. USA majú údajne informáciu o takmer 150 takýchto prípadoch.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #OSN #Kim Čong-un #Nikki Haleyová #Kim Čong-nam