Nemecká polícia vyháňa aktivistov z Hambašského lesa už piaty deň

Nemecká polícia zasahovala aj v pondelok proti aktivistom demonštrujúcim proti výrubu časti starobylého lesa a následnej ťažbe uhlia. Aktivistom ničila príbytky, ktoré si postavili v korunách stromov, priblížila agentúra DPA.

17.09.2018 21:39
Nemecko les Hambašský aktivisti protesty polícia Foto: ,
Policajti sa pozerajú na aktivistov demonštrujúcich proti výrubu časti starobylého lesa a následnej ťažbe uhlia v Hambašskom lese.
debata (7)

Polícia sa demonštrantov pokúša z Hambašského lesa (Hambacher Forst) pri Kolíne nad Rýnom vyhnať už piaty deň. Podľa jej hovorcu prebiehal pondelňajší zásah pokojne a polícii sa podarilo z miesta vyviesť okolo 20–30 osôb, pričom jej snahe odolávala len jedna osoba.

Polícií sa doposiaľ podarilo vyhnať aktivistov z 28 domov na stromoch, pričom 19 takýchto prístreškov následne zničila. V pralese si ich aktivisti postavili celkovo okolo 50. „Veci napredujú rýchlo,“ opísal v pondelok situáciu policajný hovorca.

Menej pokojný priebeh mal víkendový zásah polície, pri ktorom sa podľa stanice BBC ľahšie zranilo deväť aktivistov, pričom vyše 30 ich polícia zadržala. Do pralesa vtedy prišli okrem aktivistov na stromoch protestovať i tisíce demonštrantov. Na ich vyhnanie z lesa boli nasadené tisíce policajtov – z celého Nemecka.

Nemecký energetický koncern RWE, ktorý je majiteľom Hambašského lesa, zamýšľa vyrúbať asi polovicu zvyšného lesa (okolo 100 hektárov). Vzniknutú plochu chce využiť na rozšírenie povrchovej bane na ťažbu hnedého uhlia. S výrubom by sa pritom malo začať už na budúci mesiac.

Prales je domovom stáročných dubov i bukov a žijú v ňom tiež napríklad chránené druhy netopierov. V súčasnosti zaberá už len asi desať percent zo svojej pôvodnej rozlohy. Ekologickí aktivisti sa v ňom na protest proti ťažbe uhlia prvýkrát usídlili pred šiestimi rokmi, pričom si na mieste postavili domy na stromoch i podzemné tunely.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #aktivisti #výrub lesov