Lekári bez hraníc kritizujú situáciu migrantov v táboroch v Grécku

Grécko by malo v záujme zachovania ich psychického i fyzického zdravia okamžite odviezť deti a najviac zraniteľných dospelých z utečeneckých táborov na ostrovoch v Egejskom mori. Vyzvala v pondelok organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Podmienky v preplnených táboroch sú podľa nej dôvodom vysokého počtu pokusov o samovraždu medzi maloletými migrantmi. V táboroch na gréckych ostrovoch s kapacitou asi 6400 ľudí, je teraz podľa agentúry DPA až 20 500 osôb.

17.09.2018 23:36
migrant dieťa deti tábor Foto: ,
Sýrski migranti v tábore na ostrove Lesbos.
debata (3)

Situácia v táboroch na ostrovoch Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos je podľa Lekárov bez hraníc „bezprecedentná“. Kým ich kapacita je 6338 ľudí a v marci 2016 ich tu bolo zhruba 5800, teraz v zariadeniach na vybavenie svojej iadosti o azyl čaká 20 429 migrantov a noví stále priplávajú, informovala s odkazom na dáta gréckych úradov DPA.

Pre nedostatok personálu trvajú azylové konania veľmi dlho. Od marca 2016, keď Európska únia uzavrela s Ankarou dohodu o vrátení migrantov, sa podľa údajov gréckej polície z ostrovov do Turecka vrátilo len 1725 osôb.

Najhoršia situácia podľa humanitárnej organizácie MSF panuje v tábore Moria na Lesbe a na ostrove Samos. Podľa gréckych úradov má Moria kapacitu 3100 migrantov, žije ich tu ale 8912. Celkovo sa na ostrove Lesbos s 85-tisíc miestnymi obyvateľmi nachádza asi 11-tisíc migrantov. Kritická je podľa MSF situácia tiež na ostrove Samos, kde je v tábore s kapacitou 648 osôb natesnaných 4000 ľudí.

Zhruba tretinu obyvateľov tábora Moria pritom tvoria deti. Rad teenagerov sa podľa MSF pokúsil o samovraždu alebo sa týždeň čo týždeň sebapoškodzujú. Ďalšie deti trpia panickými stavmi, úzkosťami či elektívnym mutizmom, teda funkčným narušením reči, kedy deti hovoriť môžu, ale odmietajú to. „Je potrebné okamžite evakuovať najviac zraniteľné osoby do bezpečného ubytovania v iných európskych krajinách,“ vyzvali Lekári bez hraníc.

Na grécke ostrovy pritom stále prúdia ďalší migranti. Len v nedeľu ich podľa gréckeho ministerstva pre migráciu z Turecka priplávalo 417.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #migranti #migračná kríza #Lekári bez hraníc (MSF)