Orbán chce zažalovať Brusel. Kľúč od hraníc nikomu nedá

Päť dní po tom, čo Európsky parlament pre porušenie základných hodnôt únie navrhol voči Budapešti spustiť procedúru, ktorá sa v bruselskom žargóne zvykne označovať ako "nukleárna možnosť", maďarský premiér vyhlásil, že Budapešť toto uznesenie neuznáva a bude sa proti nemu právnou cestou brániť. Viktor Orbán súčasne obvinil Európsku úniu, že chce jeho krajinu pripraviť o právo chrániť vlastné hranice.

18.09.2018 10:00
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (71)

„Aj študentovi práva musí byť jasné, že (uznesenie) prijali v rozpore so základnou zmluvou, preto sa vláda rozhodla, že proti nemu bude iniciovať právne kroky,“ vyhlásil Orbán v prejave, ktorým otvoril jesenné zasadanie maďarského parlamentu. Úlohou napadnúť rezolúciu Európskeho parlamentu poveril premiér ministra riadiaceho úrad vlády Gergelya Gulyása. Ten považuje za najpravdepodob­nejšie, že Maďarsko podá žalobu na európskom súde. Rozhodnutie Európskeho parlamentu maďarská vláda nepovažuje za právoplatné, lebo podľa nej aj hlasy tých europoslancov, ktorí sa zdržali, mali byť zarátané medzi odovzdané.

Právna služba Európskeho parlamentu už pred hlasovaním upozornila, že nevidí dôvod, aby sa absencie započítali ako hlasy proti návrhu. Na schválenie uznesenia navrhujúceho spustenie článku 7 Lisabonskej zmluvy, procesu, ktorý môže vyústiť do krátenia eurofondov pre krajinu porušujúcu základné hodnoty únie a teoreticky až do pozastavenia jej hlasovacieho práva, bola potrebná dvojtretinová väčšina. Keby sa absencie zarátali ako hlasy proti, potom by rezolúcia neprešla.

Orbán, ktorý roky kritizoval Brusel, že namiesto snáh o prerozdeľovanie prisťahovalcov by sa mal sústrediť na posilňovanie vonkajších hraníc únie, včera ostro zaútočil na nový návrh Európskej komisie a rakúskeho predsedníctva EÚ výrazne posilniť spoločnú pohraničnú agentúru Frontex. Plán zvýšiť počet zamestnancov Frontexu do roku 2020 na desaťtisíc na rokovaniach s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom cez víkend podporila nemecká kancelárka Angela Merkelová a včera aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Maďarský premiér v tom však vidí snahu vziať členským krajinám únie právo samostatne ochraňovať svoje hranice a rozhodovať o tom, kto ich smie prekročiť.

„Vítame, že Európska únia namiesto kvót konečne obracia pozornosť na ochranu hraníc. Nie je však správne, že by sme mali prísť o naše právo chrániť hranice a že Brusel chce namiesto nás prevziať zodpovednosť. Nedovolíme, aby nám právo chrániť hranice ktokoľvek skrátil čo i len o piaď,“ vyhlásil Orbán v parlamente a potvrdil, že s týmto postojom pôjde zajtra na summit EÚ do Salzburgu. „Ochrane hraníc rozumieme lepšie ako ktokoľvek v Bruseli alebo akákoľvek medzinárodná organizácia,“ citovala ho agentúra MTI. „Naše hranice strážia nielen profesionáli, ale aj vlastenci. A to je najsilnejší ochranný štít, aký sa za nijaké peniaze nedá kúpiť,“ dodal.

Podľa maďarského premiéra byrokratom z Bruselu nejde o to, aby sa hranice únie všemožne chránili. „Chcú zriadiť vrátnickú službu. Prisťahovalectvo mienia nie zastaviť, ale manažovať. Preto chcú získať kľúč od brány,“ vyslovil podozrenie, že ide len o fintu, ako sa prevzatím práva na ochranu hraníc od národných štátov má umožniť nerušená migrácia. „Naša vlasť však nie je priechodný dom ani zberný tábor. Keby sme sa chceli miešať s inými kultúrami a civilizáciami, tak by sme o tom najskôr sami viedli konzultácie a sami rozhodli. Osobne by som to však ľuďom v Maďarsku neradil,“ zdôraznil Orbán.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #migranti