Bývalý člen Pussy Riot Verzilov bol podľa lekárov zrejme skutočne otrávený

Bývalý vodca ruskej protestnej skupiny Pussy Riot Piotr ​​Verzilov bol s najväčšou pravdepodobnosťou otrávený. Oznámila to dnes berlínska nemocnica Charité, v ktorej je Verzilov ošetrovaný. Pre jeho ťažkosti nemajú doktori iné vysvetlenie. Zdravotný stav aktivistu sa výrazne zlepšil a už nie je kritický, stále ale potrebuje intenzívnu starostlivosť. Lekári sú presvedčení, že sa zotaví.

18.09.2018 11:13
Piotr Verzilov Foto: ,
Bývalý vodca ruskej protestnej skupiny Pussy Riot Piotr ​​Verzilov.
debata (46)

O tom, že mohol byť ruský aktivista otrávený, hovorili jeho príbuzní od začiatku jeho zdravotných ťažkostí v minulom týždni. "Môžeme na to povedať, že obrázok, ktorý teraz vidíme, a tie nálezy … skutočne ukazujú na vysokú pravdepodobnosť, že bol otrávený. Naopak nemáme zatiaľ vôbec žiadne indície, že by sa stav, v ktorom sa nachádza, dal vysvetliť iným spôsobom , "uviedli na tlačovej konferencii zástupcovia nemocnice.

Doktori v Berlíne, kam bol Verzilov prevezený z Moskvy, tiež vyjadrili presvedčenie, že príčinou otravy bola látka, ktorá pôsobí na nervový systém a skrze neho na reguláciu vnútorných orgánov. Konkrétne toxickú látku ale zatiaľ lekári nenašli. Šanca, že ju nájdu, je podľa nich relatívne malá, vzhľadom k tomu, akú dobu od otravy testy robia.

Príbuzní aktivistami uviedli, že sa mu stav zhoršil po súdnom vypočutí s členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou, ktoré bolo pred týždňom. Nikulšinová povedala, že Verzilov si najprv sťažoval, že prestáva vidieť, „potom nemohol hovoriť, potom nedokázal chodiť“.

Verzilov patrí k najvýraznejším osobnostiam ruskej alternatívnej scény. Preslávil najmä ako inšpirátor okázalých performancií umeleckej skupiny Vojna, je vydavateľom internetového servera Mediazona, ktorý monitoruje situáciu v ruskom väzenstva. Verzilov, ktorý bol tiež jedným z aktivistov, ktorí narušili priebeh finále svetového futbalového šampionátu v Moskve, bol v minulosti manželom Nadeždy Tolokonnikovová, tiež členky Pussy Riot. Tá bola v roku 2012 odsúdená na dva roky do väzenia za divoký punkový koncert v moskovskej katedrále Krista Spasiteľa.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #otrava #protest