Hurikán Florence a s ním súvisiace záplavy majú už 32 obetí

Hurikán Florence, ktorý minulý týždeň udrel na východe Spojených štátov, a s ním súvisiace záplavy, si vyžiadali už 32 obetí, z toho najviac v Severnej Karolíne. Informovala o tom v noci na dnes agentúra AP. Hurikán už cez víkend zoslabol na tropickú búrku, aj dnes sa ale v oblasti očakávajú silné dažde.

18.09.2018 13:05
hurikán florence, usa, počasie Foto: ,
Zatopené cesty, rieky vyliate z brehov a výpadky v dodávke prúdu sprevádzali hurikán Florence.
debata

Americké médiá informujú o 32 obetiach v troch štátoch, z toho 25 ľudí zomrelo v dôsledku hurikánu Florence a s ním súvisiacich záplav v Severnej Karolíne. Šesť obetí hlási Južná Karolína a jeden človek zahynul vo Virgínii. Medzi obeťami sú aj deti. Napríklad sedemmesačné batoľa spoločne so svojou matkou zomrelo v prímorskom meste Wilmington v Severnej Karolíne, keď na ich dom spadol strom.

V štátoch Severná a Južná Karolína zostáva podľa televízie CBS pol milióna domácností a podnikov bez prúdu. V Severnej Karolíne nefunguje pätina čerpacích staníc. Hladiny riek v oblasti stále stúpajú, niektoré toky dosahujú vyše sedem metrov. Množstvo ciest je neprejazdných.

Zatopené cesty, rieky vyliate z brehov a...
Zatopené cesty, rieky vyliate z brehov a...
+4Na pobrežie Severnej a Južnej Karolíny sa rúti...

Mesto Wilmington s asi 120.000 obyvateľmi zostalo kvôli zaplaveným komunikáciám odrezané od okolia. Až v noci na dnes sa podarilo čiastočne sprevádzkovať jednu príjazdovú cestu, po ktorej armádne nákladné vozne dovážajú do mesta zásoby vody a potravín. Zásoby do mesta prinášajú aj vrtuľníky, ktoré zároveň evakuujú ľudí zo striech zatopených domov.

Televízia CBS dnes uviedla, že škody po hurikáne Florence sa zatiaľ odhadujú na asi 22 miliárd dolárov. Už táto suma by Florence zaradila do prvej desiatky hurikánov s najväčšími škodami v USA. Podľa ekonómov zo spoločnosti Moodys Analytics ale bude výška škôd zrejme vyššia, stále totiž prichádzajú nové správy o škodách v dôsledku mohutných záplav.

Búrka Florence, ktorú teraz sprevádza vietor s rýchlosťou asi 40 kilometrov za hodinu, sa presúva na severovýchod USA, kam má podľa meteorológov priniesť výdatné dažde. V stredu by mala táto cyklóna americkú pevninou opustiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #záplavy #hurikán Florence