Okrem jahôd v Austrálii našli ihly aj v banáne a jablku

Aféra s ihlami ukrytými v jahodách nadobúda v Austrálii stále väčšie rozmery. Okrem jahôd boli nájdené ihly už aj v jablku a v banáne, oznámila dnes austrálska polícia. Policajtom sa zatiaľ nepodarilo zistiť, kto za škandálom stojí. Úrady varovali, že páchateľom hrozí až desaťročné väzenie. Dva z postihnutých štátov, Queensland a Nový Južný Wales, vypísali odmenu 100 000 austrálskych dolárov za informácie vedúce k dolapeniu vinníkov.

18.09.2018 14:37
debata (1)

Ihly v jahodách sa najprv objavili minulý týždeň v štáte Queensland a následne sa tieto prípady rozšírili do všetkých ostatných austrálskych štátov. Škandál nepríjemne zasiahol pestovateľa; v západnej Austrálii už napríklad ceny jahôd klesli pod produkčné náklady, napísal spravodajský server BBC News.

Polícia vyšetruje, kto má sabotáž na svedomí a aký je motív páchateľov. Niektorí pestovatelia jahôd poukázali na to, že plody sú pred opustením ich fariem kontrolované detektormi kovov, takže ihly sa musia do ovocie dostať neskôr.

V niektorých prípadoch sa môže podľa polície jednať o činy ľudí, ktorí pôvodného páchateľa napodobňujú. To predpokladajú policajti napríklad u ihiel schovaných v banáne a jablku. Oba tieto prípady sa vyskytli v Sydney a polícia ich označuje za „izolované“. U jahôd je situácia iná – len v štáte Nový Južný Wales bolo zaznamenaných viac ako 20 prípadov jahôd s ihlou. Najzávažnejší prípad skončil minulý týždeň hospitalizáciou muža, ktorý jahodu s ihlou zapichnutú vnútri zjedol. Queenslandské polícia uviedla, že vyšetrovanie spomaľuje komplikovaný reťazec dodávateľov jahôd. Zdravotné úrady vyzvali obyvateľov, aby jahody pred spotrebou prekrajovali.

Obavy z napichaných ihiel postihli v čase vrcholiacej sezóny austrálskych jahôd najmenej šesť značiek: Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries a Oasis.

Austrália kvôli škandálu zaviedla prísne opatrenia pre exportérov jahôd, ktorých produkty sú kontrolované prostredníctvom detektorov kovov či röntgenov, napísal denník The Guardian. Queenslandské úrady uviedli, že niektorí obchodní partneri v Rusku a v Británii už blokujú austrálsky import. Nový Zéland oznámil, že sťahuje austrálske jahody z regálov supermarketov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #jahody #ihla