Iračana podozrivého zo zabitia v Chemnitzi prepustia na slobodu

Tri týždne po smrteľnom útoku nožom na 35-ročného Nemca v meste Chemnitz na východe krajiny, ktorý vyvolal násilné protesty, rozhodol súd o predbežnom prepustení jedného zo zadržaných podozrivých z väzby. Podľa agentúry DPA to oznámil jeho obhajca a neskôr potvrdila aj prokuratúra.

18.09.2018 15:48 , aktualizované: 18:15
chemnitz, pochod Foto: ,
Pochod neonacistov v nemeckom Chemnitzi.
debata (7)

Súd v Chemnitzi na pojednávaní zameranom na preskúmanie dôvodov väzby zrušil zatykač vydaný na 22-ročného Iračana Yousifa A., uviedol právny zástupca tohto muža. Prokuratúra doplnila, že jeho vyšetrovanie bude pokračovať.

Vo vyšetrovacej väzbe zostáva druhý zadržaný, ktorým je 23-ročný Sýrčan, pretože v jeho prípade naďalej existuje dôvodné podozrenie, oznámila prokuratúra v Chemnitzi. Polícia stále pátra po treťom podozrivom, 22-ročnom Iračanovi, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač na základe obvinenia z účasti na vražde.

Právny zástupca Iračana vo vyjadrení na svojej webovej stránke zdôraznil, že je len „výplodom fantázie prokuratúry“, že by jeho mandant mohol byť spolupáchateľom. „Nijaký očitý svedok neobvinil môjho mandanta z účasti na čine. Svedkovia ho na fotografiách nedokázali identifikovať. Polícia našla nôž s krvou obete. Ale odtlačky prstov môjho mandanta sa na ňom nenachádzali,“ priblížil právnik Ulrich Dost-Roxin.

Pátranie po Iračanovi pokračuje

Oboch žiadateľov o azyl zadržali pre podozrenie, že 26. augusta v skorých ranných hodinách po hádke dvoch skupín ľudí na ulici nožom smrteľne dobodali 35-ročného Nemca s kubánskymi koreňmi a dvoch ďalších mužov vážne zranili. Naďalej prebieha pátranie po ďalšom podozrivom, 22-ročnom Iračanovi, na ktorého vydali aj medzinárodný zatykač.

Po násilnom trestnom čine, ku ktorému došlo počas vtedajších víkendových mestských slávností v Chemnitzi, sa v meste opakovane konali demonštrácie a počas výtržností bolo zaznamenané aj násilie voči cudzincom zo strany pravicových extrémistov. Na zhromaždeniach proti migračnej politike nemeckej vlády sa zúčastnili pravicoví radikáli z celej krajiny.

Voči viacerým osobám prebieha vyšetrovanie okrem iného za použitie symbolov protiústavných organizácií. Dvoch mužov už odsúdili za hajlovanie, v jednom prípade na päť mesiacov väzenia a v druhom na podmienečný osemmesačný trest odňatia slobody.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migranti #Chemnitz