Otázne je, kam potiahnu z Idlibu 'vyvedení' islamskí teroristi

Už štvrtá demilitarizovaná zóna v Sýrii vznikne v provincii Idlib a v okolí rovnomenného mesta na severozápade krajiny. Dohodli sa na tom v pondelok po štyroch hodinách rokovaní v Soči prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Erdogan.

18.09.2018 18:00
Russia Turkey Syria Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) víta tureckého lídra Recepa Erdogana pred rozhovormi v Soči.
debata (120)

„Žiadna vojenská operácia nebude,“ vyhlásil následne ruský minister obrany Sergej Šojgu, čím nepriamo reagoval na možný „krvavý kúpeľ“, ako prípadný útok sýrskej armády na Idlib, poslednú baštu islamských teroristov, charakterizovali niektorí pozorovatelia.

Kam pôjdu, to je dnes druhoradé. Hlavne, aby opustili Sýriu.
Jakov Kedmi, bývalý izraelský spravodajský dôstojník

Aj podľa portálu Imperiya, ak nebude sýrska vojenská operácia, tak nebude ani pripravovaná provokácia vo forme vraj plánovaného chemického útoku Damasku a následná „záchrana“ civilistov kontroverznými tzv. bielymi prilbami. Navyše mnohí videli za prípadnou operáciou sýrskej armády v Idlibe podporovanej zo vzduchu Rusmi obrat k zhoršeniu zatiaľ z hľadiska globálneho záujmu dobrých vzťahov Moskvy a Ankary. Tandem Erdogan – Putin však rozhodol, ako rozhodol.

Putin: Smer nová sýrska ústava

Navyše ruský líder vo svojom záverečnom prejave osobitne zdôraznil, že jednou z hlavných úloh je práca na novej sýrskej ústave za účasti všetkých zainteresovaných strán vrátane tzv. umiernenej opozície. Ako však pripomenul turecký líder, predpokladom je plnenie všetkých záväzkov. Aby sa tak stalo, dohodla sa Moskva a Ankara, že ich plnenie budú spoločne kontrolovať. Z jednej strany turecká armáda a z druhej príslušníci ruskej vojenskej polície. Tak ako sa to v prípade Rusov deje aj na juhu Sýrie. V susedstve sýrskych Golanských výšin anektovaných Izraelom.

„Do 10. októbra musia byť z demilitarizo­vaného pásma širokého 15 až 20 kilometrov vyvedení všetci islamskí radikáli (vrátane teroristickej aliancie Haját Tahrír aš-Šám blízkej hnutiu Al-Kajdá – pozn. red.),“ oznámil Putin. Na Erdoganov návrh musia zase zo zóny stiahnuť ťažkú techniku všetkých štyroch opozičných zoskupení a odovzdať ju sýrskej armáde.

Damask: Je to dočasné riešenie

Podľa viacerých pozorovateľov slabým miestom je aspoň zatiaľ postoj Damasku k spomínanej rusko-tureckej dohode. A to napriek oficiálnej informácii agentúry SANA, podľa ktorej Damask privítal závery zo Soči. Moskva už oznámila, že ruské vojenské velenie sa čo najskôr stretne so sýrskym vedením, aby „v najbližších hodinách dohodlo všetky podrobnosti“.

„Vo vojne proti terorizmu budeme pokračovať do úplného oslobodenia sýrskeho územia. Či už vojensky, alebo cestou regionálnej dohody,“ obsahuje reakcia sýrskeho ministerstva zahraničných vecí. S tým, že dohoda o Idlibe je „časovo ohraničená“.

Podľa mnohých je zatiaľ stále otvorenou otázkou aj ďalší osud islamských teroristov. Ani nie tak ich smerovanie po vyvedení zo Sýrie, ako hlavne to, kde sa po preskupení síl opäť objavia. V tejto súvislosti sa neraz spomína Turecko, ale najmä Kaukaz či Afganistan. Ankara sa chystá donútiť radikálov zmierniť radikalizmus dohováraním.

A čo ďalej?

„Kam pôjdu, to je dnes druhoradé. Hlavne, aby opustili Sýriu,“ reagoval na problém v ruskej televízii Jakov Kedmi, bývalý izraelský spravodajský dôstojník ruského pôvodu. Na druhej strane sa ukazuje, že v prípade Kurdov, ktorých tak ako svojho času v Iraku účelovo podporujú USA a ktorých Turci považujú za teroristov, nebezpečenstvo pre Ankaru nehrozí. Erdogan totiž dostal záruku, že Moskva a Damask ich „udržia na uzde“.

„Oficiálne chce Moskva, aby sa Idlib nestal centrom terorizmu, malým chalifátom. Zároveň by privítala, aby tam Erdogan urobil poriadok, čím by mu zabránila v rozpútaní veľkej vojenskej operácie,“ zhrnul dohodu zo Soči politológ Andrej Kortunov. Podľa neho doteraz pripravovaná riskantná operácia v Idlibe, ktorá hrozila narušením existujúcej rovnováhy, by Moskve nič nepriniesla.

„Rusko síce nemá záujem na konfrontácii s USA, ale hlavným je preň zachovať alianciu s Tureckom. Turecký spojenec je jedným z mimoriadne dôležitých ruských tromfov v úsilí Moskvy uzavrieť dohodu so západnými krajinami vzhľadom na budúcnosť Sýrie. A to je hlavný zmysel pondelkových rokovaní v Soči,“ uzavrel Kortunov citovaný aj agentúrou RIA Novosti.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Asad #Rusko - USA #islamskí extrémisti